När allting blir dyrare och inte minst elen är det hög tid att se över sina resurser och titta på var man kan dra ner sin förbrukning av el och värme. Detta gäller både i hemmet och i stallet. Dels kan man titta på vanor och beteendeförändringar vilka kan påverka förbrukningen mycket, till att gå ett steg längre och investera för framtida låg förbrukning. Läs mer här om hur du kan tänka:
Det finns mycket man själv kan påverka för att få ner förbrukningen av el. Vissa saker påverkar mer än andra men även utan större investeringar kan man komma långt, men ska man få ner förbrukningen ordentligt behöver man oftast göra lite större förändringar.
Det som brukar behövas är en dels en samsyn- att alla förstår att det är viktigt och gör vad de kan. Det kan också behövas en eller flera ansvariga i stallet som har en helhetsbild av situationen och en plan för vad man kan göra nu och vad som behöver göras framåt. Precis som för vilken fastighet som helst.
Om du som fastighetsägare känner dig osäker på hur du kan tänka på din fastighet så vänd dig gärna till kommunens Energi- och klimatrådgivare vilka ger kostnadsfri och oberoende rådgivning i energifrågor.
Förändrade vanor är otroligt värdefullt för att få ner förbrukningen. Det som drar mest energi är värme, varmvatten och vissa produkter som tillexempel tvättmaskiner, torktumlare och torkar (täckestorkar/fläktar). Att se över sina rutiner är nödvändigt för att få till förändrade beteendemönster, men ”money talks”- och behöver alla kollektivt betala för ökade energikostnader brukar det vara en bra morot att få dem så låga som möjligt. Om man tittar på hur hela Sveriges förbrukning minskat bara under de senaste månaderna så har hushållens elförbrukning i t ex elområde 3 (vilket bland annat innefattar Mälardalen och Stockholm) minskats med 18% mot föregående år- vilket är en otrolig minskning som till största delen beror på förändrade vanor.
Att släcka där det inte behöver vara tänt, ha skymningsrelä och timer är enkla åtgärder för att få ner elförbrukningen för belysningen, men ska man göra verkligen skillnad behöver all belysning bytas ut till LED- framförallt ridbanebelysning och ridhusbelysning samt i stallgångar vilket minskar energiåtgången med 80-90% . Om man bygger nytt bör man maximera möjligheten till naturligt ljus exempelvis genom att ha takfönster vilket både är trivsamt och sparar en del av behovet av extra belysning.
I många stall är behovet av värme relativt litet- det kanske handlar om en uppvärmd sadelkammare på sin höjd. I flera fall har man då en enkel elradiator och lite sämre fall en värmefläkt. Om man har direktverkade el är en luft/luftvärmepump ett mer energieffektivt alternativ. En luft/luftvärmepump ger minst tre-fyra gånger så mycket värme i relation till elen den förbrukar. För en elradiator är förhållandet 1:1, dvs en luft/luftvärmepump är ca 3-4 gånger mer effektiv. En värmefläkt drar mycket och är svår eller inte särskilt effektiv att reglera, så dem bör man inte använda för värme.
Idag vet de flesta att man genom att enbart köra fulla maskiner och på lägre temperatur (30 eller 40 grader istället för 60 grader sparar mycket energi, likaså genom att använda eko-programmet när man tvättar).
Undvik torktumling och torkrum om det inte är absolut nödvändigt. Det bökigaste kan bli blöta tunga täcken som ska användas nästa dag- om ni har fläktar fundera på att byta ut dem till mer energieffektiva luftavfuktare istället. Men välj då en med tillräcklig kapacitet.
Ventilation
Ventilationen är en väldigt viktig del i stallet men drar också en del energi, se till att den är rätt inställd och optimerad. Ta hjälp av ventilationstekniker.
Isolering
Uppvärmda utrymmen behöver också vara välisolerade. Normalt sett isolerar man utifrån. Var också noga med att dessa utrymmen har tillräcklig ventilation.
Fönster
Om man inte vill/kan byta fönster kan man i många fall ersätta det inre glaset med isolerglas som har ett bättre U-värde och isolerar bättre. Dels finns det företag som är specialiserade på detta och dels kan man också gå till en duktig glasmästare.
Producera egen el
Stalltak har ofta bra förutsättningar för solel, problemet kan dock vara att man inte har särskilt energikrävande verksamhet under dagtid eller sommartid när systemet levererar som mest el- då behöver man lagra el i batterier men man kan också ha ett avtal som samlar den el man då säljer som en ”pott” som kan användas under vinterhalvåret exempelvis. Det handlar också givetvis om en stor investering, men är ofta lönsam om man har en hög elanvändning eller får bra betalt för del el man säljer.