För att minimera risken för problem är det klokt att försöka se till att man inte lämnar mat, godis, ljus eller paket och snören framme så att katten eller hunden kommer åt. Har man barn är det klokt att prata med dem i förväg och berätta att vissa typer av mat och godis kan vara giftigt för husdjuret, så minskar risken för att barnen av misstag ger katten/hunden något olämpligt.
1. Julmat
Julmat har ofta ett högt fett och/eller saltinnehåll, och är sällan lämplig för hunden och katten. Om husdjuret får matrester som är väldigt feta och salta så finns det risk för magproblem med kräkning och diarré. Hundar riskerar att få inflammation i bukspottkörteln om de äter mycket fet mat. Bukspottkörtelinflammation är smärtsamt och leder till diarré och kräkningar, ofta går det bra att behandla men i vissa fall är det så allvarligt att hunden avlider. Mycket av julens mat innehåller dessutom lök, vilket kan leda till problem med blodbrist för hunden och katten. Undvik också att ge ben till hunden, i värsta fall kan hunden knäcka en tand, få förstoppning eller till och med få livshotande skador på tarm eller magsäck av vassa benflisor.
2. Choklad
Choklad innehåller ämnet teobromin som kan ställa till stora problem för både katter och hundar, med bland annat risk för magproblem, salivering, hjärtklappning och i värsta fall hjärtproblem, koma, kramper och död som följd.
Om man är osäker på om mängden choklad som djuret fått i sig kan orsaka förgiftning så är det alltid klokt att kontakta veterinär för akut rådgivning. För att förenkla för veterinären är det bra om du vet vad ditt djur väger, vilken typ av choklad som den ätit och hur mycket. Om det råder minsta tveksamhet angående huruvida mängden choklad som djuret ätit kan orsaka förgiftning eller inte, så rekommenderas att man får hjälp av veterinär att ge kräkmedel. (Man bör inte försöka kräka djuret själv hemma, eftersom det ofta fungerar dåligt, och man bör absolut inte använda sig av salt, eftersom det riskerar att orsaka saltförgiftning hos djuret).
3. Giftiga växter
Framför allt katter kan vilja smaka på olika växter inomhus. Flera av de växter som man har hemma runt jul är giftiga för katter och hundar. Om man märker att djuret är väldigt intresserat av en viss växt så kan det vara klokt att ta det säkra före det osäkra och slänga ut växten ifråga. Se också till att misstänkt giftiga växter (och snittblommor) står så att husdjuren inte kommer åt dem.
Växter som kan orsaka förgiftningar är t.ex.:
- Amaryllis, hela växten är giftig, kan orsaka kräkning och diarré.
- Hyacint, främst löken är giftig, kan orsaka kräkning och diarré.
- Julros, hela växten är giftig, kan orsaka kräkning och diarré.
- Julstjärna, hela växten är giftig, orsakar dock oftast milda förgiftningssymptom, t.ex. irritation i mun och mage samt eventuellt kräkning och diarré.
- Tulpan, främst löken är giftig, kan orsaka kräkning, magont och salivering.
- Lilja ffa av släktet Lilium och Hemerocallis, t.ex. tigerlilja och daglilja. Troligen inte speciellt farlig för hundar dock mycket farlig för katter, hela växten är giftig för katter och kan i värsta fall orsaka njursvikt som kan leda till döden.
- Narcisser (som tillhör amaryllisfamiljen) hela växten är giftig, kan orsaka kräkning och diarré och värsta fall darrningar/kramper).
Om man är osäker på om växten som djuret ätit på är giftig så behöver man försöka ta reda på vad det är för växt. Beroende på vilken typ av växt det är så varierar behandlingen, om djuret blir akut sjukt och man måste uppsöka veterinär är det därför klokt att ta med växten så att veterinären kan försöka ta reda på vad det är för växt.
4. Jäsande degar
Jäsande degar kan orsaka alkoholförgiftning hos ditt husdjur. Djuret blir vingligt, uppför sig berusat och riskerar att skada sig, i värsta fall kan djuret bli medvetslöst.
5. Vindruvor och nötter
Vindruvor och russin kan orsaka förgiftning hos både hundar och katter med till exempel njurproblem som följd. Nötter kan i värsta fall orsaka stopp i tarmen om djuret sväljer dem. Macadamianötter kan orsaka förgiftning med darrningar, kräkningar, diarré, svaghet.
6. Glykol
Kylarglykol (etylenglykol) smakar sött och både hundar och katter kan tycka om smaken, det är dock mycket giftigt och kan orsaka så allvarliga njurskador att djuret avlider.
7. Talgbollar
Talgbollarna som hängs upp till fåglar kan orsaka problem, dels på grund av det feta innehållet som kan ge problem med magen, och dels om djuret sväljer nätet runt talgbollen så kan det fastna i tarmen och leda till livsfara för djuret.
8. Gödningsmedel
Hunden eller katten kan bli förgiftad om man hällt gödning i julgransvattnet (dock sällan allvarligt förgiftad utan mild mag- och tarmirritation är vanligast), undvik därför att göda julgranen om du har husdjur hemma!
9. Paketsnören och glitter
Det är inte ovanligt att katten eller hunden leker med paketsnören eller glitter. Låt dem inte göra det! Plocka noga undan paketsnören, och om katten eller hunden verkar intresserad av glittret i julgranen eller andra dekorationer så plocka undan glittret också. Ta inte för givet att glitter eller snören kommer ut ”den naturliga vägen” även om det gjort det tidigare. Om djuret sväljer någon typ av snöre så kan det leda till stora problem, snöre kan fastna under tungan på djuret och/eller trä upp tarmarna så att de knölas ihop och skärs sönder, vilket riskerar att leda till döden för djuret.
Om djuret har svalt någon form av snöre, kontakta genast närmsta öppna veterinärmottagning och be att få komma in akut, ofta kan man ge kräkmedel så att snöret kommer upp innan det hunnit orsaka någon skada. (Försök inte kräka djuret själv, det lyckas sällan, och att försöka kräka djuret med t.ex. salt kan riskera att leda till saltförgiftning.)
10. Levande ljus och annat pynt
Var noga med att katten eller hunden inte kan komma åt levande ljus. Om djuret välter ett ljus kan det (förutom smärtsamma brännskador på djuret) riskera att ditt hem drabbas av eldsvåda.
Se upp med julgranskulor och annat ömtåligt pynt, om det går sönder kan ditt djur drabbas av skärsår i till exempel trampdynorna. Pynt som djuret äter upp kan i värsta fall orsaka skador i tarmen eller leda till stopp i tarmen, vilket kan bli mycket allvarligt.
När ska man kontakta en veterinär?
Är du orolig för att din hund eller katt har fått i sig något olämpligt? Rådgör alltid med en veterinär. Här kan du enkelt boka ett videosamtal med en av våra veterinärer.