Träning utomhus trots fruset underlag är inget problem om man bara planerar sina ridpass på ett smart sätt, säger Camilla Nyblom, hippolog och ridlärare på ridskolan Strömsholm. Här är hennes bästa tips för att klara övergången till det frusna på ett bra sätt.
Ena dagen är det plusgrader och andra dagen slår kylan till och kvicksilvret närmar sig rött. Marken fryser och du har kanske inte har tillgång till något ridhus. Måste vi sluta rida nu eller kan du fortsätta som vanligt?
Nej, orolig behöver du inte vara, menar Camilla Nybom som är hipplog och ridlärare på ridskolan Strömsholm. Däremot är det viktigt att förstå att den frusna marken innebär en förändring för hästen och att du bör planera dina ridpass på ett klokt sätt för att undvika att hästen blir ansträngd på grund av det stumma underlaget.
Att växla underlag innebär en påfrestning för hästen på samma sätt som det gör om vi människor som vanligtvis löptränar i skogen plötsligt börjar springa på asfalt, säger Camilla Nybom.
Ta det lugnt och anpassa dig efter förutsättningarna. Kortare ridstunder och ett lägre tempo är klokt så att hästen får möjlighet att anpassa sig till det hårdare underlaget.
Det bästa är om man kan växla utomhus- och inomhusträning för att sakta vänja hästen vid det hårda.
Skrittarbete är jättebra. Satsa gärna på det när du rider ute.
Trav och galopp fungerar också men tänk på att rida i balans. Om du har fin balans kan du rida i alla gångarter.
Hitta ett plant underlag. En grusväg kan fungera jättebra men kan också bli väldigt ojämn när den blir hård vilket ökar risken för skador.
Leriga hagar kan också vara riktigt otäcka när de fryser med risk för att hästen vrickar sig och gör sig illa. Var försiktig!
Tänk också på att så snart det blir is på vägarna är broddning jätteviktigt. Skadorna kan bli riktigt otäcka om du går omkull på en isig väg.