Falskt! Detta är en seglivad myt som fortfarande hänger i - men det finns ingenting som tyder på att spannmål i en balanserad kost på något sätt skulle vara skadligt för en frisk hund. Syftet med spannmål som ingrediens, är att bidra med lättsmält och balanserad energi, samt beroende på vilket spannmål man pratar om, även med hälsosamma kostfibrer, vitaminer eller mineraler. Ibland påstås det också att hundar inte kan smälta spannmål, vilket inte heller stämmer. Det var till och med en svensk forskare som upptäckte att hundar har fler enzymer i matsmältningskanalen som smälter stärkelse (som spannmål är rikt på) än vargar, vilket beror på att hunden utvecklats sida vid sida med människan och anpassats efter vår kost. På senare år har den spannmålsfria trenden börjat vända, då fler har insett att spannmål istället ger hälsofördelar, genom att bidra till energi och näring utan att göra fodret för fett- eller kaloririkt.
Falskt - längden på ingredienslistan säger ingenting om kvaliteten på fodret. Ingredienserna som väljs till ett foder har olika nivåer av näringsämnen, och i ett bra foder kombinerar man ingredienser som naturligt innehåller protein, fett, kolhydrater, kostfibrer, vitaminer och mineraler. Ingredienserna kompletterar varandra och bidrar tillsammans till fodrets slutgiltiga näringssammansättning, vilket är det viktigaste - att fodret som helhet är näringsrikt, komplett och balanserat för djurslaget det är avsett för.
Mestadels falskt - det som kommer ut i andra änden, och framförallt mängden på det, beror främst på osmältbara delar i fodret, som kostfibrer. Kostfibrer är ett näringsämne som i hunden inte absorberar i tarmen och därför kommer ut igen, men istället bidrar med andra hälsofördelar. Kostfibrer ger bland annat näring till de goda tarmbakterierna och har därmed en prebiotisk funktion, de ger mättnadskänsla till hunden genom ökad “bulk” i tarmen, och bidrar till en normal passagetid och sunda tarmrörelser. Ett foder med mer kostfiber kommer därför naturligt ge mer avföring än ett foder som saknar kostfiber, men mer avföring är i det sammanhanget inte något negativt. Allt ska naturligtvis bedömas inom rimliga gränser - om en hund går från att bajsa 1-2 ggr per dag till att bajsa 6 ggr per dag med ett nytt foder - ja, då kanske just det fodret inte var det bästa för den hunden.
Detta är ingen myt utan helt sant. För valpar av stora raser är det viktigt att de inte växer för fort. För mycket energi leder till att tillväxttakten går snabbare, vilket kan ge ökad risk för sjukdomar i skelett och leder. Det är också viktigt att mineralnivåerna, framförallt av kalcium, är anpassade för tillväxt, då för mycket eller för lite kalcium kan ha en negativ inverkan på skelett och leder. Därför är det viktigt att valpar alltid utfodras med just valpfoder, samt att valpen hålls i lagom hull. Att ha ett fint, slankt hull är särskilt viktigt för stora eller mycket stora hundraser, för att säkerställa att de växer i lagom takt - valpar ska inte vara tjocka!
Sant och falskt - ja, katter behöver taurin, men det finns inte bara i inälvor. Ibland hör man påståendet att taurin bara finns i hjärta, och att man därför behöver se till att fodret innehåller hjärta från exempelvis nöt. Det påståendet kommer nog ifrån att brist på detta näringsämne kan ge hjärtsjukdomar hos katten. Taurin finns däremot i olika nivåer i nästan alla animaliska livsmedel. Alla helfoder för katt och även Petgoods insektsbaserade innehåller taurin enligt rekommenderade nivåer.
Sant och falskt - du bör alltid ha ett komplett och balanserat helfoder som grund. På det sättet kan du vara säker på att hunden får i sig alla näringsämnen den behöver i rätt nivåer. Utifrån näringssynpunkt finns det därför inte ett direkt behov av att variera kosten. Däremot kan det finnas andra fördelar att då och då variera maten, både för att mag-tarm-systemet ska vara vant vid att stöta på olika livsmedel, för smakvanornas skull och för mental berikning. Du kan därför variera hundens kost genom att toppa fodret med till exempel olika grönsaker, blötfoder eller matrester som är säkra för hunden, eller variera godis och tilltugg. Tänk alltid på att låta helfodret utgöra ungefär 85-90% av kosten, och toppingen bara det lilla extra, för att hunden ska få i sig rätt näringssammansättning i grunden.
Falskt - hundars näringsbehov styrs inte av ingredienser eller råvaror, utan av näringsämnen. Kött bidrar framförallt med protein, som är ett nödvändigt näringsämne och ska tillgodoses genom kosten i rätt nivåer utifrån hundens behov. Det finns däremot inget som tyder på att “ju mer protein desto bättre”, eller att det finns fördelar med överskott av protein. Hunden är en allätare och kan tillgodogöra sig näringsämnen från både kött och vegetabilier, där det slutgiltiga näringsinnehållet i fodret som helhet är det viktigaste för att fodret ska vara hälsosamt. Påståendet kring kött kommer ofta från att man likställer hunden med en varg, men hunden har avsevärt förändrats i sin domesticering, inte bara till sitt utseende utan också i sin ämnesomsättning och matsmältningssystem, och man ska därför utgå från hundens näringsbehov och inte vargens.
Petgoods insektsbaserade foder för hund och katt är alla anpassade för den specifika artens behov, och är kompletta och balanserade helfoder som ger hunden eller katten all näring den behöver för att må bra. Petgood arbetar endast med insektsprotein i alla sina produkter, och är idag en av de ledande aktörerna i Europa.
Läs mer och hitta ett foder som passar din hund eller katt på petgood.com.