Det fina med ridsport är att det är en demokratisk sport där alla tävlar mot alla, och alla kan vara med. Den 8 mars är den internationella kvinnodagen, och vi vill därför belysa några inspirerande kvinnliga ridsportprofiler lite extra.
Att ta fram en häst till de högsta klasserna är svårt nog, men om man lyckas ta flera hästar dit och hålla dem på den högsta nivån i flera år, är man en verkligt skicklig ryttare. För att både kunna utbilda och förvalta sina hästar under många år krävs kunnande, tålamod, envishet och hårt arbete. Det är fantastiskt att vi har så många duktiga och kunniga ridsportprofiler i Sverige, inte bara inom själva ridsporten utan man ska också komma ihåg teamen bakom ryttarna. Vi har kvinnliga tränare, veterinärer, hovslagare och andra yrkeskategorier som alla bär sin del i framgången. Och inte minst alla våra ridskolor som till stor del drivs av kvinnor! Här nedan hyllar vi några av våra härliga profiler lite extra, både seniora och välkända, och några som är värda att hålla ett extra öga på inför framtiden!
Vår främsta kvinnliga ridsportprofil, och en av våra största kvinnliga idrottsprofiler. Malin har 40 extremt framgångsrika år i sadeln efter att hon började på ridskola som 6-åring, men som för de flesta är vägen till framgång inte spikrak utan kantad av hårt arbete och tjockt pannben. Efter framgångar på hemmaplan spenderade Malin två år hos kände ryttaren John Whittaker i mitten av 90-talet, vilket gav utdelning, och det internationella genomslaget kom 1996 då hon blev sjua i världscupfinalen. Malin har en fantastisk meritlista, men självklart finns det även bakslag med topphästar som sålts, skador, och perioder utan någon riktig stjärnhäst i stallet. Men den största framgången hittills är de oförglömliga framgångarna och guldmedaljen från OS 2021.
Lina Dolk är född 1997 och bedriver sin verksamhet Dolk Dressage på familjens hästgård vid Sparreholm i Sörmland, där hon utbildar och tävlar andras hästar. Lina rider i landslaget i dressyr, och har flera stora framgångar som ponnyryttare, young rider och nu i spetstrupp i U25. Hon har segrar i Grand Prix dressyr, fått Ajax-stipendiet samt blivit utsedd till ”Årets komet”. Lina är känd för sin mjuka ridstil och härliga inställning till hästens arbete med mycket träning utomhus. Lina har sedan länge visat upp sin vardag med hästarna i hennes sociala medier, där man får en inblick i vilket arbete som krävs för att ta fram en dressyrhäst till de högsta klasserna, och att det ibland blir ett steg fram och två bak med dessa hyperkänsliga individer. Men också glädjen när man lyckas, och att det går att nå toppen utan de största ekonomiska resurserna.
Therese började sin ryttarkarriär på ridskola, och har tagit sig hela vägen upp till absoluta toppen på andras hästar. Hon visar att du inte alls behöver ha hästkunniga föräldrar och stora framgångar på ponny för att nå de högsta nivåerna - det finns många vägar till framgång inom ridsport, men det krävs alltid hårt arbete! Therese har sin bas i Tyskland, där hon hamnade som ung för att testa livet som hästskötare och sen blev kvar. Therese har tagit fram flera hästar till Grand Prix, har segrat i unghästchampionat i Tyskland och har två EM medaljer. Det tuffaste bakslaget kom förmodligen inför starten vid OS i Rio 2016 då Dante Weltino blev halt och reservryttaren fick träda in istället. Hon fick dock sin revansch vid OS i Tokyo 2021 då hon återigen var på plats och satte de högsta poängen av de tre svenska ryttarna i laget.
Janelle Larsson är en av Sveriges största talanger inom hoppning, rider i landslaget på YR nivå och spås en lysande framtid. Hon började på ridskola redan som femåring och har nu vinster i Grand Prix, och hon har varit med på flertalet EM för juniorer. Numera gör hon sin satsning från Belgien, där hon är elev till Angelica Augustsson Zanotelli. Janelle kommer från en familj där ”alla är vinnarskallar” som hon själv säger, där pappa och bror är tunga profiler inom fotboll. Men även om hon blir uppbackad och sponsrad av sin familj är de noga med att hon inser vilken nivå av engagemang som krävs för att nå toppen, att framgång inte är gratis. Det är hårt jobb, oavsett vilken nivå på uppbackning man har hemifrån.
Det känns som ett tecken i tiden när alla fem ryttare i fälttävlanslandslagets spetstrupp 2022 är kvinnor! Sara Algotsson Ostholt, Malin Josefsson, Malin Petersen, Louise Romeike och Sofia Sjöborg. I ridsportens kanske tuffaste gren har vi helt kvinnlig representation. Fem drivna, kompetenta och erfarna ryttare. De flesta av dem är baserade utomlands, driver sina egna verksamheter och tävlar med goda resultat över hela Europa. Det ska bli spännande att följa deras framgångar under året som kommer.