I samarbete med Distriktsveterinärerna
Läget kommer är ansträngt för Distriktsveterinärerna i delar av landet under vissa perioder i sommar. Bidragande orsaker är bristen på veterinärer i landet och att Distriktsveterinärerna har behövt ta över ansvaret för beredskap i flera distrikt, där privata aktörer tidigare har skött beredskapen.
Det råder fortsatt brist på legitimerad djursjukvårdspersonal i Sverige. Bristen på personal innebär utmaningar för hela djursjukvårdsbranschen. För Distriktsveterinärerna kommer sommaren att bli ansträngd för flera mottagningar, där det inte går att lösa bemanningen fullt ut under hela sommarperioden.
På grund av det ansträngda läget kommer Distriktsveterinärerna behöva prioritera i verksamheten. Högsta prioritet är personalens hälsa och arbetsmiljö. All personal måste få möjlighet till vila och återhämtning. Därefter prioriterar vi att ta hand om de akut sjuka djuren. Mycket av den förebyggande och planerade vården, som kastrationer, besiktningar och tex förebyggande tandvård, får läggas åt sidan under sommarmånaderna.
Inför sommaren har Distriktsveterinärerna riggat för internt stöd för djursjukvårdspersonalen under beredskapstid och det finns alltid en ansvarig chef i beredskap på nationell nivå. Dygnet runt.
- Samarbete mellan veterinärer i beredskap är viktigt för att vi tillsammans skapar förutsättningar för en bra arbetsmiljö och god leverans till våra kunder. Man arbetar oftast själv ute i fält, men man är aldrig ensam på Distriktsveterinärerna. Det finns alltid en kollega eller chef att ringa för hjälp med prioriteringar eller falldiskussioner, berättar Christoffer Källman, Driftchef.
Jordbruksverket och Distriktsveterinärerna arbetar sedan lång tid aktivt för att bidra till att minska problemen med brist på djursjukvårdspersonal. Det är en utmaning för alla aktörer på kort och lång sikt, och som kräver insatser från flera håll. Därför behöver vi samverka. Jordbruksverket och Distriktsveterinärerna för bland löpande dialog såväl med privata branschaktörer som med offentliga – regeringen, andra myndigheter och SLU. Vi är aktiva i den statliga utredning som tillsatts efter våra inspel, och som syftar till att tillgången på djurhälsopersonal ska bli bättre, att vi ska få en fungerande och hållbar djursjukvård och säkerställa den veterinära tillgången. Inte minst med hänsyn till att säkra landets produktion av livsmedel.
Det är viktigt att du som djurägare tänker på:
- Att kontakta din veterinär i tid- Det hjälper oss att prioritera bland pågående fall
- Skaffa dig en översikt av vilka veterinära aktörer som finns i ditt närområde och deras tillgänglighet.
- Förbered dig på längre väntetider och längre körsträcka för akut sjuka djur som kan transporteras
Vi Distriktsveterinärer beklagar uppriktigt det ansträngda läget och hoppas på din förståelse och ditt tålamod. I samarbete med dig kommer vi göra allt vi kan för att ta hand om de akut sjuka djuren.
Har du frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till:
Christoffer Källman, Driftchef tel 010-122 8099
Malin Santesson, Regionchef Sydost tel 010- 122 8012
Johan Wallin, Regionchef Sydväst tel 010-122 8011
Anna-Carin Sjöberg, Regionchef Mitt tel 010-122 8524
Marte Svedjesen, Regionchef Nord tel 010-122 8426
Vi önskar dig en fin sommar!