Förutom själva hästen är sadeln ofta det dyraste du köper när du skaffar häst, och ibland kostar den mer än själva hästen. Rätt sadel på rätt häst kan ta er som ekipage längre än du trodde, och likväl kan fel sadel på rätt häst förstöra era förutsättningar- så sadelns passform är en väldigt viktig faktor för dig och hästen. Vi har pratat med auktoriserade sadelutprovaren Berith Håkansson som med sina 20 år i branschen berättar om sitt arbete och ger sina bästa tips på hur du vårdar din sadel.
Berith Håkansson bedriver företaget Bero Rid & Sport som sedan 1994 arbetar med sadelutprovning, sadelförsäljning och kringliggande tjänster.
Hur ser en arbetsdag som sadelutprovare ut?
”Efter att ha pratat med kunden om vad de är ute efter i sadelväg så bokar vi ett besök då jag har med ett antal sadlar som prövas på plats, både stillastående och under ryttare. Jag känner alltid igenom hästen noga innan utprovningen för att se hur den är musklad i ryggen, om den är liksidig. När man sen ser sadeln prövas under ryttare så tittar jag på hela ekipaget, att sadeln inte rör sig. Jag tittar också på hur ryttarens position i sadeln blir, och framför allt tittar jag mycket på hela ekipaget, helhetsbilden. Hästen ska se nöjd och tillfreds ut, den ska inte piska med svansen eller liknande och röra sig väl.
Ibland åker jag också ut för att gå igenom de sadlar kunden har, för att se vad som behöver justeras och om någon sadel behöver kasseras. Det kan också vara kunder som lånat hem ett antal sadlar på eget håll och vill se om någon av dem passar. ”
Hur blir man sadelutprovare?
”Det finns utbildning för att bli sadelutprovare, men själv gick jag kurser för tre olika sadelutprovare och arbetade i många år tillsammans med en väldigt duktig sadelmakare som hade ett mycket gott öga för hur sadeln skulle ligga- för det man framför allt lär sig genom är erfarenhet. Man behöver titta på många hästar, och lära sig hur det ska se ut för att det ska bli riktigt bra. Vi var också hos sadelmakerier där jag lärde mig hur man kan justera och stoppa om sadeln utifrån hästens behov.”
Vad är det bästa med ditt yrke?
”Det bästa är att jag löser ett problem där jag får hästen och ryttaren att bli en välfungerande kombo. När man hittar den felande länken och hittar en sadel som gör både häst och ryttare glada, då känner jag mig riktigt nöjd! Jag brukar jämföra sadeln med skor- om du har en sko som inte passar, som trycker, klämmer eller rör sig, då kan du inte springa ett lopp eller knappt gå ett steg. Men om du har en sko som passar kan du förbättra din prestation mycket. ”
Vilka är de största utmaningarna i ditt jobb?
Det kan ibland vara en utmaning att hitta sadel till runda och flata hästar som inte har någon utpräglad manke, som vissa ponnyer och unghästar. Men samtidigt är det ju oerhört viktigt att hitta rätt sadel till just unghästar som ska få en bra upplevelse av att ha sadel på sig. Där kan man tänka på att köpa en sadel där man lätt kan ändra bomvidden och göra justeringar som gör att den passar efterhand som hästens kropp ändrar sig. Man ska köpa en bra sadel till hästen, inte en billig som ligger sämre för att du ”snart ska byta” när hästen blir äldre. Sadlar finns ju i olika prisklasser men en vettig sadel börjar ofta i prisklassen 15 000 kronor och uppåt.
Om du fick göra ett medskick till hästägare när det gäller sadlar och sadelutprovning, vad skulle du vilja säga då?
Pruta inte på sadelns passform. Det är det viktigaste köpet förutom själva hästen. Täcken, skydd osv kan man välja lite billigare men med sadeln är det så viktigt att den verkligen passar hästen. Ibland händer det att sadeln till och med är dyrare än hästen- men då kan du och hästen också nå en riktigt hög nivå i ert arbete. På samma sätt kan en dåligt tillpassad sadel stjälpa ett helt ekipage”
Beriths tips för att vårda sin utrustning:
- Tvätta av med lite sadelsåpa, torka bort skummet och eftersmörj med lite läderbalsam.
- Övertvätta inte. Smörj hellre lite men ofta än mycket och sällan. För mycket fett och olja som inte sugs in i lädret utan ligger ovanpå, blir klibbigt och skinnet kan mista sin form. Följ de rekommendationer som medföljer sadeln.
Charlotte Jibréus - Charlotte är en hippolog med ett stort och brett hästintresse. Charlotte har arbetat i hästbranschen sedan 2007 som bland annat ridlärare, stallchef, foderrådgivare, föreläsare och försäljningschef.