Står du i begrepp att köpa eller sälja häst? Eller har du gått på en nit tidigare och vill undvika det nästa gång? Ett hästköp är en stor händelse och det är viktigt att det blir bra för alla parter. Vi har pratat med Erika Erlandsson på Juridika om vad du som både säljare och köpare ska tänka på för en bra och trygg affär.
Erika Erlandsson på Juridika har specialkunskap inom hästjuridik och tillhandahåller juridisk rådgivning i alla frågor som rör hästnäringen och hästen som hobby. Hästjuridik är ett brett område med upprättande och granskning av avtal, råd till hästföretagare och de agerar även ombud i tvister.
Vad är viktigt att tänka på för de som funderar på att köpa eller sälja häst?
”Ett hästköp är en stor händelse och ett stort steg för många. Man letar efter en kamrat för många år framöver, med allt vad det innebär både kostnadsmässigt och med ansvar, att vara hästägare. Att som både köpare och säljare vara väl förberedda, även juridiskt, inför köpet. Gå igenom avtalet innan köpet så att parterna får tid att tänka igenom. Tyvärr är det många som på veterinärkliniken under överlåtelsebesiktningen börjar googla efter avtal för att skriva där och då eftersom köparen vill han hästen med hem. ”
Vad arbetar ni med för typ av hästkunder, och vad hjälper ni dem med?
”Det finns olika typer av "hästkunder", dels arbete med hästföretag i förebyggande syfte, d.v.s. att företagen ska vara så bra förberedda som möjligt inför en försäljning med bra avtal samt kunskap om både säljarens och köparens rättigheter och skyldigheter. Glädjande är att hästföretag mer och mer tar hjälp i förebyggande syfte vilket ger tryggare hästaffärer.
En annan typ av kunder är tyvärr den oerfarne köparen som helt går på känsla och hjärta samt gärna vill köpa sig förväntningar och inte förrän efter köpet börjar reflektera över vad det egentligen köpt. Som en följd av detta blir en typ av kunder de säljare som sålt till dessa kunder. Naturligtvis finns det kunder, både säljare och köpare, som verkligen försökt att göra allt rätt inför köpet men där det blir tvist ändå av en eller annan anledning.”
Att köpa och sälja hästar är ju en stor affär för många, vad skiljer hästköp från köp av andra varor?
”En stor skillnad är att det är en levande vara, men också att det är så mycket känslor och förväntningar inblandade och inte alltid tillräckligt med kunskap för att köpa denna typ av vara.”
Vad är skillnaden mellan att köpa och sälja häst som privatperson och som företag?
”Den stora skillnaden är vilken lag som gäller för köpet, konsumentköplagen eller köplagen. Både som köpare och säljare är det viktigt att inför ett hästköp verkligen ta reda på vad som gäller. En förändring av konsumentköplagen är under arbete, en förändring som LRF Häst gör ett stort arbete för.”
Det pågår just nu en debatt kring att många i hästbranschen upplever att det finns stora brister i lagstiftningen kring köp av levande djur, vilket leder till att både hästar, köpare och säljare drabbas. Vad är dina upplevelser och åsikter kring detta?
”Det stämmer att den lagstiftning som finns nu inte är optimal för levande djur, men de stora bristerna som leder till att säljare och köpare drabbas ligger inte bara i lagstiftningen utan i säljares och köpares kunskap om vad som verkligen gäller. Att många råkar illa ut beror ofta på dåliga avtal och överenskommelser i relation till lagstiftningen.”
Vilka är dina bästa tips vid köp av häst för att det ska bli så tryggt som möjligt för både köpare och säljare? Vilka är de vanligaste fallgroparna enligt dig?
”Att som köpare verkligen rannsaka sig själv och vara ärligt om vilka kunskaper man har och vilken typ av häst man verkligen letar efter och att inte köpa förväntningar. Samt att som köpare tar god tid på sig, provrider flera gånger på olika ställen, hanterar hästen, får tillgång till veterinär- och försäkringshistorik, och alltid vara med på överlåtelsebesiktningen. Att som köpare vara medveten om att en häst behöver tid på sig att acklimatisera sig i ett nytt stall, ny ryttare, nytt underlag m. m.
Att som säljare vara noga med att informera om hästen, inte hetsa fram ett köp och ha bra avtal.”
Hästnet har ju ett digitalt köpekontrakt som är framtaget med hjälp av er på Juridika, vad tycker du att fördelarna med detta kontrakt är och vilka problem kan man undvika med hjälp av kontraktet?
”Fördelen med avtalet är att användaren, både säljare och köpare, måste tänka igenom frågorna innan man kan gå vidare i avtalet och inte bara lämna fält tomma, att det är lättillgängligt och lättanvänt och har lett till att fler avtal vid hästköp skrivs.”