Målen med dressyr är att göra hästen lydig, användbar och angenäm att rida. Alla rörelser ska helst utföras med små hjälper utan synbar ansträngning för ryttaren och intrycket ska vara att hästen utför rörelserna av sig själv. För dig som inte tidigare sysslat med dressyr har vi sammanställt en begreppslista där vi förklarar de vanligaste begreppen.
Dressyrprogram – programmen graderas från Lätt C till Grand Prix och Grand Prix Special som är svårast.
Grönt kort – alla som tävlar i dressyr ska ha tagit ett grönt kort. Det gröna kortet visar att du vet och har förstått det mest grundläggande om vad som händer på en tävling. Om ett barn ska tävla kan målsman ta grönt kort.
Klädsel – I tävlingsreglementet (TR) finns information om vilken klädsel som gäller och vilken utrustning som är tillåten.
Kür – i bedömningen kür komponerar ryttaren fritt sitt eget program och väljer musik vilket innebär att varje ekipage bjuder på en helt ny uppvisning. Vissa obligatoriska rörelser ingår dock alltid.
Licens – för inbjudningstävlingar och uppåt krävs ryttarlicens och ponny/hästlicens. Du löser licens för en klubb och tävlar med den innevarande kalenderår. Efter nyår löser du en ny licens. För att kunna lösa licens behöver du, eller målsman, ha tagit Grönt kort.
Lätta klasser – Lätt C till lätt A, där lätt A är det mest avancerade, hör till de lätta klasserna. Innehåller: volter, tempoökningar/minskningar, öppna, sidvärtesrörelser, bakdelsvändning, ryggning och halt.
Medelsvåra klasser – Medelsvår C, B och A samt Prix S:t Georges (S:t Georges räknas som svår dressyr i bland annat Tyskland). Innehåller: Sluta, galoppombyten, förvänd galopp, galopp-piruett, bytesserier.
Poängräkning – beroende på hur svårt programmet är bedöms ritten av 1-5 domare. Poängen från alla domare adderas och blir till ett slutresultat för ekipaget. Domarna tittar på hästens gångarter, framåtbjudning, schvung och elasticitet i rörelserna, lydnad, ryttarens inverkan samt korrektheten i uppvisningen. Domaren sätter betyg mellan 0 och 10.
Proposition – en proposition innehåller all information tävlingen som du behöver. Du hittar propositionerna i Tävlingsdatabasen (TDB).
Svåra klasser: Intermediare I och II samt Grand Prix, till exempel byten i vartannat och varje steg, piaff och passage.
Tävlingsdatabasen – förutom att du hittar propositioner här hittar du alla tävlingar i Tävlingsdatabasen (TDB). Du kan söka på tävlingar, skapa ditt eget konto och anmäla dig till den tävling du är intresserad av här.
Källor: Svenska ridsport förbundet och ridsport.se