Hästar

Hästar sökes

Utrustning och tjänster

Hästnets Artiklar

Hjälp

Hjälpcenter
HästnetHästnet
Belöningsbaserad hästträning- så kommer du igång
Dela

Belöningsbaserad hästträning- så kommer du igång

Hästnet

Under de senaste åren har intresset för belöningsbaserad hästträning ökat stadigt-men vad är det egentligen och hur kommer man igång? Hästnet har pratat med Maria Yttermyr, ordförande i föreningen BHIS- Belöningsbaserad Hästträning i Sverige för att få en inblick i vad begreppet innebär och hur du som intresserad kan börja komma igång. Läs mer här!

Maria Yttermyr arbetar till vardags som psykolog, och är utöver det ordförande i den ideella föreningen BHIS, som är en intresseförening där man samlar intresserade och tränare som arbetar med belöningsbaserad träning. 

Vad är belöningsbaserad hästträning och varför bör en hästägare träna sin häst så?

”Belöningsbaserad hästträning är en träningsteknik som handlar om att vi lär in och upprätthåller beteenden med hjälp av positiv förstärkning. Det betyder alltså att hästen få uppleva konsekvenser efter beteenden som den faktiskt vill vara med om. När hästen gör ett beteende som vi vill att den ska göra så får den oftast en ätbar förstärkning men det kan också vara en fysisk belöning, som att man kliar sin häst. Med en häst som har arbetat belöningsbaserat länge så kan man också använda andra inlärda beteenden som förstärkare för varandra. Till exempel om hästen gör en halt kan man belöna med att den får göra ett annat inlärt beteende efter, som en galoppfattning till exempel. På det viset kan man sätta ihop beteendet i lite längre kedjor, det är alltså inte så att du behöver belöna hela tiden- men inlärningen sker stegvis och tar tid givetvis, precis som all inlärning.”

Så kommer du i gång

”Det absolut viktigaste är att man tar hjälp från början av en tränare inom belöningsbaserad träning, dessa kan man bland annat hitta på vår förenings hemsida- man kan där se vilka meriter de har och se om någon kan matcha det man förväntar sig. Mat är en stark förstärkare för många hästar, så det första man behöva se över är att skapa en harmoni kring hästens matsituation och ätbeteende så man kan ge matbelöningar utan att hästen blir stressad och uppskruvad. Mycket inom belöningsbaserad träning kan vara tvärtemot hur du vanligtvis tränar din häst, och då är det viktigt med stöttning från tränaren så du får komma i gång på rätt sätt och så att träningen blir harmonisk både för dig själv och din häst.”

Fallgropar och vanliga misstag

”Det vanligaste misstaget är att man inte tänker på att det här handlar om färdigheter som man behöver lära sig precis som när du lär dig rida på ”vanligt” sätt. Du behöver hjälp och instruktioner för hur du ska göra rätt och med rätt timing. En annan fallgrop är att hästen ”går i gång” lite för mycket på att få mat som belöning, det är viktigt att se över den totala livssituationen för hästen innan man startar så att alla de grundläggande behoven kring utfodringsrutiner, social samvaro, utevistelse med mera är tillgodosedda först. Ibland söker sig människor till belöningsbaserad träning för att de har ett specifikt problem (och de finns bra träningsupplägg för att lösa många av dessa problem), men ett viktigt rättesnöre är att se över den totala livssituationen först då många problembeteenden kommer från hästens miljö när den inte tränas, så att inte hästen ligger på en för hög stressnivå i sitt liv.” 

Fördelar med belöningsbaserad träning

”För mig personligen är de största fördelarna att det jag kan om inlärningspsykologi i mitt yrkesutövande stämmer överens med det jag utövar tillsammans med hästarna, och att det är ett etiskt sätt att träna som tar hänsyn till hästens behov. Hästarna älskar att träna så här och vill verkligen vara med vilket känns väldigt roligt. Idag ser vi att det finns belöningsbaserade träningspass på ridskolor ute i landet, så det går att göra i större skala. Det finns också verksamheter som arbetar helt med belöningsbaserad träning, de kallar sig ofta inte för ridskolor utan för hästskolor.” 

Ökat intresse

”Det har varit ett stadigt inflöde av intresserade hästägare under flera år, vilket är en av anledningarna till att vi kunde starta vår förening för fyra år sedan. Det kommer mycket förfrågningar från media och vi märker av både ett ökande intresse och en ökad tolerans för vårt sätt att träna. En viktig pusselbit i träningen är att lära sig hur inlärningspsykologi fungerar och varför, vilket många är intresserade av och det är givetvis både bra och roligt.”

Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Hästnet
Hästnet använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Användning av denna webbplats och andra tjänster innebär godkännande av Hästnet Villkor och Personuppgiftspolicy. Du kan när som helst .
© Upphovsrätt 2024 - Hästnet