Sommaren är en underbar tid att ha häst! Nackdelen är att med värmen kommer också insekterna som irriterar och kan skada hästen. Vi har samlat de bästa tipsen på hur du skyddar din häst!
Flugor, knott och bromsar har en irriterande förmåga att sätta sig där hästen inte når dem. Du kan dock hjälpa din häst på flera olika sätt för att minska insektstrycket, både i hagen och på själva hästen. En del insekter gör mer än irriterar och hästen kan skadas, tillexempel jordgetingar som kan orsaka svullnad runt svalget och andningsbesvär om hästen blir stucken, eller svidknott som orsakar klåda och hudirritation.
- Hästen försöker springa ifrån det som irriterar/visar att den vill gå in
- Klåda (vanligtvis vid man och svansrot)
- Allergi/nässelutslag
- Små gula ägg på hästen ben och bog
- Rinnande ögon
- Sår
- Andningsbesvär
- Svullnad
Det bästa för att skydda hästen under den tid på dagen då insektstrycket är som högst är att stalla in hästen. Tänk på att föl är extra känsliga för insektsangrepp. Hästarna brukar uppskatta att kunna vara i ett svalt stall under de varmaste timmarna. Om du inte har möjlighet att stalla in är det bra om hagen kan erbjuda ett rejält vindskydd som är välplacerat så att det fläktar genom det. Fundera över vad din hage kan erbjuda för naturligt skydd för hästen- om möjligt kan den behöva dras om så det finns möjlighet till naturligt skydd, som en dunge eller en höjd där det fläktar bättre.
Börja spara ut hästens man och vans i god tid före betessläppet så hästen i möjligaste mån kan vifta bort insekterna själv. Detta räcker dock inte alltid, utan du kan behöva komplettera med flughuva med fransar på grimman eller insektstäcke om hästen är riktigt känslig. Det finns flughuvor som går att ha när man rider också. Insektstäcken finns i flera varianter både med hals och med magdel. Vilken du behöver beror på hur känslig din häst är. Viktigt är att täcket alltid sitter bra så mät både rygglängd och bogomfång, och täcket får gärna vara antibakteriellt på insidan. Ofta kombineras täcket med insektsspray.
Om hästen redan börjat klia sig eller fått sår kan du smörja med lindrande salva, t ex hydrokortison. Sår bör skyddas med sårspray.
Testa alltid sprayen på ett mindre område på hästen först, precis som vi människor kan hästar vara olika känsliga i huden. Insekterna sätter sig gärna på de områden där hästen har svårt att nå, som under magen, på korset eller bakom öronen. Så de platserna är det viktigast att skydda. Många hästar gillar inte att bli sprayade, då kan du spraya på en svamp som du gnider ut medlet med istället.
Om du använder ett dödande insektsmedel tänk på att det också kan vara farligt för vattenlevande djur. Använd bara medel som är godkända av kemikalieinspektionen. Ett frånstötande insektsmedel baseras ofta på olika dofter som insekter ogillar- pröva gärna att tillverka ditt eget! Då vet du exakt vad det innehåller. Det finns flera recept att testa på nätet.
Ett annat tips för att skydda mot fästingar är att smörja ben och under magen med den mycket feta kokosoljan, då sägs en del av fästingarna ”glida” av, eller om det är doften de inte gillar. Miljövänligt och enkelt att testa själv.
Det finns flera bromsfällor på marknaden, och de har lite olika räckvidd. Du kan ha en bromsfälla på de platser i hagen som är mest utsatta, generellt brukar de placeras där det är mycket sol. En bromsfälla består av en mörkfärgad kula med en vit huva ovanpå. Bromsen sätter sig på kulan och fångas sen av huvan. Man kan också testa att bygga en egen bromsfälla, det är en relativt enkel konstruktion.