Sponsrad artikel i samarbete med Middagsfrid
Matsvinn är ett stort slöseri av både pengar och resurser. Visste du att 30% av all mat som produceras aldrig når matbordet? Enligt en undersökning från SCB är det hushållen som står för det största svinnet; vi slänger 19 kg ätbar mat och slår ut ytterligare 26 kg i vasken per person och år. Det innebär att en familj slänger mat för mellan 3000–6000 kr om året. Frukt, grönsaker och matrester är det som slängs allra mest. Vi på Middagsfrid gör vad vi kan för att minska matsvinnet men vi behöver din hjälp. Därför kommer här tre enkla tips för att bli riktigt svinnsmart!
Nästan all mat mår bäst i kylen och genom att sänka temperaturen någon grad kan du förlänga matens hållbarhet med flera dagar. Vissa köldkänsliga grönsaker, som aubergine och gurka, trivs dock bäst i de särskilda grönsaksfacken i kylskåpet. Många grönsaker håller betydligt längre om de är inpackade i plast, så låt gärna grönsakerna ligga kvar i sina förpackningar till dess att de ska ätas. Ser salladen ändå lite ledsen ut? Testa att lägga den i iskallt vatten en stund, så är den snart krispig igen!
Genom att titta, lukta och smaka på maten innan du slänger den så minskar du onödigt svinn. Luktar och smakar maten fortfarande bra är det inga problem att äta den. Vissa känsliga livsmedel som kyckling och köttfärs har dock ett sista förbruknings-datum och då du bör slänga maten för att inte riskera att bli sjuk. Ägg, mejeriprodukter och konserver är däremot livsmedel som ofta håller länge än vad som står på förpackningen, bara de förvaras rätt. Så stirra dig inte blind på bäst före-datumet – lukta på maten istället!
Det absolut bästa sättet att minska svinnet är att inte köpa mer mat än vad familjen äter upp. Det är inte alltid så lätt men genom att skriva veckomenyer och inköpslistor kan du planera så att all mat går åt. Låter det jobbigt kan du såklart överlåta jobbet åt oss på Middagsfrid. Skulle det trots allt bli mat över, så ställ till med en restfest! Duka upp en buffé av veckans rester, en stor, härlig sallad och servera med en god röra som du mixar ihop av överblivna grönsaker eller bönor. Vips har du trollat fram en riktigt god middag på nolltid samtidigt som du gjort en insats för miljön.