Det finns väl knappast något bättre än att låta sig uppslukas av en riktigt bra bok? Oftast är det dock i ungdomsböckerna vi möter hästäventyr och stallmiljöer och tyvärr är utbudet inte lika stort när det kommer till skönlitteratur för vuxna. Här bjuder vi därför på fem riktiga bladvändare för oss hästälskare!
Mannen som kunde tala med hästar (1997, Nicholas Evans).
Många har ju sett filmatiseringen av den här boken, men som vanligt är boken flera snäpp bättre. Tonårstjejen Grace blir svårt skadad i en ridolycka och hennes häst Pilgrim mycket traumatiserad. Graces mamma tar hjälp av ”hästviskaren” Tom Booker i Montana. Tom läker Pilgrim gradvis, och när Pilgrim börjat återhämta sig gör även Grace det- men allt har sitt pris. En roman om kärlek, förtroende och tillit, och om att hitta det som är sant och viktigt i livet.
Ryttare (1985, Jilly Cooper)
Boken kan vara lite klurig att få tag i på svenska, men finns också på engelska (Riders). Hoppryttarna Rupert Campbell-Black och Jake Lovell har varit rivaler ända sedan skoltiden. Nu för de sin kamp vidare i den engelska ryttareliten. De slåss inte bara om äran och priserna utan även om Ruperts hustru. En underhållande och ångande bok med högt tempo som utspelar sig inom hoppsporten i Storbritannien på 70-talet. Boken väckte stor uppståndelse när den kom ut och blev också filmatiserad som serie.
Bergens stjärnor (2019, Jojo Moyes)
Alice Wright lever uttråkad ett instängt liv i England på 30-talet. Ett frieri från den spännande amerikanen Bennett ger henne hopp om frihet och äventyr. Med honom vid sin sida, i exotiska Kentucky, hoppas hon att världen ska öppna sig för henne. Men snart inser Alice att hon är mer instängd än någonsin. Så när staden efterlyser frivilliga kvinnor till att bli ridande bibliotekarier anmäler sig Alice direkt. Kentuckys Ridande Bibliotekarier blir snart beryktade, och deras arbete är minst sagt krävande. De kämpar mot beväpnade hembrännare, giftormar och extremt tuffa väderförhållanden. Den viktigaste kampen är ändå den mot de män som inte accepterar friheten för kvinnorna som uppdraget medför, och som i vissa fall är bredda att gå hur långt som helst för att stoppa dem. Bergens stjärnor är ett klassiskt drama om kvinnlig vänskap, kärlek och passion- och hästar såklart. Boken bygger på verkliga händelser i 1930-talets Kentucky.
Du och jag och vi (2012, Pia Hagmar)
Lisbeth, Annika, Linn och Ellen. Fyra kvinnor - fyra mycket olika liv. Men kvinnorna delar ett starkt hästintresse och även stall, vilket innebär att de träffas varje dag, rider tillsammans och sköter sina hästar. De tror att de känner varandra väl men gör de verkligen det? Vad gömmer sig bakom fasaderna och illusionerna av deras till synes lyckliga liv- vad vet de om varandra när de skalar av sig sina fördomar? Och vad gör de när en av dem visar sig leva ett liv som innebär att hon svävar i livsfara? En varm bok om kärlek, vänskap och hästar som också täcker in bakgrunden till att människor utvecklas till just de personer de blir och att det aldrig riktigt blir som man tänkt sig.
Ett oväntat arv (2020, Sofia Ymén)
När Madeleines föräldrar omkommer i en bilolycka står hon plötsligt ansvarig för hela familjen Fors ägor: en hästgård i Kungsbacka som vandrat genom släkten i många generationer. Visserligen delar hon arvet med sin bror Erik, men han är mer intresserad av hopptävlingar runt om i Europa än att ta hand om gården. I hovslagaren Henrik, en vän till familjen, finner Madeleine både stöd och en oväntad attraktion. Men problemet är att Henrik var den som körde föräldrarnas bil natten de krockade. För att få gården på fötter igen bestämmer sig Madeleine att be sina tre bästa barndomsvänner om hjälp. De tjejer som precis som henne själv älskade hästar som barn men som idag lever helt andra liv. Kanske kan de förenas igen, och samtidigt vända gårdens ekonomi. Men i familjen döljer sig också hemligheter som sätter käppar i hjulen för Madeleines planer.
Bonustips för dig som även läser böcker på engelska:
The Byerley Turk: The Incredible Story of the World's First Thoroughbred (Jeremy James, 2005)
Av de tre hingstar som gav upphov till det moderna engelska fullblodet, var den första och mest kända The Byerley Turk. I åratal har hingstens ursprung och historia varit ett mysterium, men författaren har genom grundlig research grävt fram hela den hittills okända historien, som sträcker sig från uppväxten på Balkan på 1600-talet till kavalleriet i det Ottomanska riket och vidare till gatorna i London. Spännande och fascinerande om framväxten av en ny era inom hästavel, vars eko når oss än idag.
Dead Cert (1998, Dick Francis)
En klassisk deckare av mästaren Dick Francis, det finns många bladvändare bland hans böcker och de utspelar sig för det mesta i och kring galoppbanor. Mord, fiffel med resultat och bra research i en bok som håller dig fast från första sidan till sista. Läs, njut och dröm er bort!