När man precis vant sig vid sommar och långa varma nätter för hästarna ute i hagen är det kanske lite småjobbigt att börja tänka på vintern och tiden för att stalla in. Men som varje god ryttare vet är planering framåt avgörande för god hästhållning. Här är några viktiga tips som hjälper dig att förbereda dig och din häst för hösten och vintern.
Om du har din häst hemma eller om du har tillräckligt med förvaring så är det dags att tänka på att köpa in grovfoder inför vintern. Att köpa hö/hösilage i större mängd är ofta billigare. Det säkerställer också näringsvärdet över balarna, vilket inte alltid är fallet om du måste köpa i olika etapper från t.ex. olika leverantörer.
Alla vintertäcken bör rengöras, helst tvättas, sam vid behov lagas, inför vintersäsongen. Sommartäcken kan med fördel gås igenom för att se vad som kan säljas samt läggas undan inför nästa säsong. Nu är det perfekt tid för att fynda sommartäcken då många butiker säljer ut från sommaren. Spana in vår begagnatmarknad. Kanske hittar du lite fynd där: https://hastnet.se/sv/utrustning/till-salu/hastutrustning/tacken/sida/1
Om det är något som inte kommer att användas under vintermånaderna ska det rengöras och sedan förvaras. Klippmaskiner bör kontrolleras och servas vid behov inför kommande tjocka vinterpälsar.
Kontrollera att du har tillräckligt med vinterjackor och handskar i lämpligt skick för att kunna använda under kalla vinterdagar. Släng alla som verkligen inte håller eller kan användas, och ersätt med nya. På samma sätt är varma och vattentäta stövlar en viktig sak för alla hästägare, helst sådana med en bra halkfri sula för isiga / snöiga förhållanden. Spana in alla ridkläder till salu just nu: https://hastnet.se/sv/utrustning/till-salu/ryttarutrustning/sida/
När hästar är ute på gräs under sommarmånaderna, är detta det perfekta tillfället att utföra underhåll och reparationer på gårdsbyggnader och stall för att säkerställa att de är fria från läckor och kan lagas inför vintern.
Strö och mattor kan tas bort, väggar och tak göras fria från spindelnät och hela stallen kan desinficeras, högtryckstvättas ut och torkas. Passa på att måla om, eller i alla fall förbättra på ställen där färgen nöts bort.
Möss och råttor kan orsaka mycket skador på elektriska ledningar i stallet vilket i värsta fall medför ökad brandrisk. De kan också tugga sönder och skada utrustning så som eventuella gummimattor, samt täcka hö och strö med urin.
Gnagare letar sig lagom till de kallare månaderna, gärna in i foderförråd och varmare utrymmen. Och för att slippa problem kan det därför nu vara dags att sätta upp fällor. Använd inte gift, så att inte andra djur i stallet får i sig och blir sjuka. Fällor med ex. nougat för att locka till sig råttorna, kan vara en bra lösning.
Sommarhagarna kan med fördel vila under vintern. Är hagarna inte nerbetade finns det fördelar med att betesputsa. Det främjar grästillväxten inför nästa år, samt hämmar tillväxten av oönskad växtlighet, så som tistlar och annat ogräs.
Kontrollera, reparera och byt ut trasigt stängsel. Se till att grindarna fungerar korrekt och dra ny tråd om den befintliga tappat spänsten. Isolera eventuella vattenledningar som går över jord.
● Stor ficklampa med reservbatterier - finns det något värre än när strömmen går i stallet och det blir alldeles kolsvart.
● Pannlampa - idealisk för uteritter, eller för situationer, så som mockning, när du behöver händerna fria.
● Vägsalt - undvik halkolyckor och fläkskador
● Varma handskar - kalla händer bidrar inte till bra arbete.