I stolt annonssamarbete med Humana.
Trots, eller kanske tack vare, att Elin och Lars har fyra egna barn så har de valt att öppna sitt hem åt tonåringar i behov av en nystart. Metoden kallas TFCO (Treatment Foster Care Oregon) och utvecklades i USA för att hjälpa familjer vars ungdomar har allvarliga beteendeproblem.
Elin och Lars hade varit stödfamilj åt två pojkar en helg i månaden och hade därmed viss erfarenhet av vad det innebär att ta emot barn och ungdomar i hemmet. Så när frågan kom för 16 år sedan, om de visste någon som kunde tänkas vilja bli ett familjehem så blev svaret kort och gott – de själva. Att hjälpa en främmande ungdom att gå från ett liv där absolut inget funkar, till en normal vardag med rutiner och skolgång, kan ta tid – och måste få göra det. Förändring händer inte över en natt utan över tid.
“I början är det lätt att man försöker göra för mycket. Men med tiden har vi lärt oss att det behöver man inte.
Programmet fungerar och vi är bara en bit i ett stort pussel”, säger Elin. I en TFCO-familj så är en av de vuxna hemma på heltid för att jobba med programmet. Ungdomarna som kommer är i regel mellan 13 och 18 år och behöver ofta hjälp med att komma igång med skolan och få tillvaron att fungera. Målsättningen är att ungdomen efter ungefär 9-12 månader ska kunna flytta hem igen. Elin och Lars ser stora fördelar med att vara en del i något större.
“Vi är en del i ett stort TFCO–team som också består av samordnare, familjebehandlare, ungdomsbehandlare och ungdomstränare”. Familjen har tät kontakt med Humana och teamet träffas varje vecka. Det finns även en jour dit man alltid kan ringa för att få stöd och hjälp, oavsett tid på dygnet. En sak som är typiskt för TFCO är att hela tiden försöka fokusera på det positiva. Att säga “Vad bra att du kom i väg till skolan” istället för “Du kom två timmar för sent”. Mindre konflikter I och med att det är en samordnare som sätter upp ramar och regler så flyttas de flesta konflikter från behandlingsfamiljen, vilket enligt Elin minskar risken för konflikter.
“Även om jag vet vad svaret kommer bli, så kan jag säga till ungdomarna att vi ringer till samordnaren eller jouren och hör vad de säger”. Även om ungdomarna kommer familjen nära så poängterar Lars att det alltid finns en tydlig skillnad på familjen och ungdomarna som kommer. “Vi blir inte nya föräldrar, utan tanken är hela tiden att ungdomarna ska bo hos oss under en begränsad tid för att sen flytta hem till sina egna familjer. Det är hela poängen med programmet”. “Vi har haft ett avgränsat ansvar och kunnat fokusera på att coacha, stärka och få ungdomarna att själva bli medvetna om sina styrkor och hur mycket de faktiskt klarar av!”.
Förutom att det är viktigt att man pratar i familjen om att det kommer att komma ett till barn, poängterar Elin att de som är nyfikna på att söka som behandlingsfamilj ska komma ihåg att de är en del i ett team och inte måste dra hela lasset själva. “Våga luta er tillbaka och lita på att metoden fungerar. För det gör den”. Lars håller med: “Det här är inte förgäves, utan det här ger ett gott resultat. Och det är jätteroligt att veta”.
Elin avslutar: “Som behandlingsfamilj är man ett stöd på vägen som kan hjälpa ungdomen att komma rätt i livet”.
Läs mer om familjehem och hur du går tillväga här.