I stolt annonssamarbete med Abreu Gunnarsson Juridik.
Det är mycket du som blivande eller flerfaldig hästägare behöver tänka på vid ett hästköp, allt från var du kan stalla upp hästen till vilka juridiska konsekvenser ett hästköp kan få. Den här artikeln är till för dig som ska köpa en häst och vill veta vad du bör tänka på avseende hästjuridiken inför ett hästköp.
Hästens nuvarande ägare
När du väl har hittat den häst du önskar köpa börjar det riktiga arbetet innan du kan få hem hästen. Det första du bör göra efter att du konstaterat att du har hittat rätt häst, är att titta på vem som är hästens nuvarande ägare. Det kan vara bra att utreda om hästens nuvarande ägare är allmänt känd för att genomföra hästaffärer på ett mindre bra sätt. Utredningen av säljaren bör åtminstone innefatta en kontakt med ditt nätverk i hästbranschen för att utröna om de vet vem säljaren är och vilken uppfattning de har om denne. Om säljaren är omtalad för att sälja skadade hästar såsom felfria, kan det vara tid att dra öronen åt sig. Önskar du göra en mer ingående undersökning kan du kontakta tingsrätten i den ort säljaren bor för att se om denne är föremål för en hästtvist. Att en person är involverad i en hästtvist innebär inte per automatik att det är en säljare du bör undvika, du bör därför se vad tvisten faktiskt handlar om. Domen är en bra utgångspunkt för att se om det är en säljare du kan tänka dig att köpa en häst av.
Kom ihåg att provrida hästen – gärna flera gånger
Inte alltför sällan uppkommer diskussionen om det är nödvändigt att provrida en potentiell häst eller inte. Om provridning ska ske är frågan hur många gånger. Vissa som säljer hästar är av uppfattningen att de gärna undviker att boka in provridningar för att det är för många som ställer in eller helt plötsligt inte dyker upp. Se därför till att bara boka in provridningar du faktiskt har möjlighet att åka till.
Flera provridningar lönar sig ofta för både säljare och köpare i slutändan. Två provridningar är helst minimum, men fler gånger är att föredra om det är möjligt. För det fall att säljaren inte är villig att erbjuda fler provridningar kan det givetvis ifrågasättas. Det finns en risk att säljaren har dåliga erfarenheter från provridningar, men det kan också finnas andra orsaker till ställningstagandet. Fråga vad orsaken är om säljaren inte vill tillåta dig att provrida hästen.
En provridning bör innebära att du får se hästen i olika miljöer, exempelvis i hagen, i ett ridhus och i en paddock. Säkerställ att du får ta in hästen från hagen och göra iordning den åtminstone en gång innan köp. Våga ställa frågor om hästens egenskaper till hästens nuvarande ägare. Fråga sådant som är av vikt för dig, som om hästen kan åka själv i transport eller om det är möjligt att rida ut på hästen ensam. Anteckna gärna det du får veta om hästen - eller allra helst - be säljaren att maila dig informationen.
Ett tips kan vara att ha med din tränare vid någon av provridningarna för att en person med ett tränat öga kan ge sina åsikter avseende om du och hästen kommer att bli ett bra ekipage.
Ta reda på vad hästen har gjort tidigare i livet
Innan du tar beslutet att köpa hästen kan det vara en god idé att ställa frågan om vad hästen har gjort tidigare i livet hos den nuvarande ägaren, men även hos tidigare ägare. Du bör även få tillgång till hästens journaler, röntgenbilder och ultraljud från veterinär. En kontakt med hästens försäkringsbolag kan också berätta om vad hästen varit med om tidigare i livet. Dialoger med hästens tidigare veterinär och försäkringsbolag kräver fullmakt från den nuvarande ägaren. Om det visar sig att hästen haft skador som säljaren inte berättat om bör du rådfråga veterinär vilken inverkan dessa skador kan förväntas ha på hästen. Du kan ställa frågan på veterinärbesiktningen, men även innan för att undvika en onödig besiktning för det fall att du inte önskar gå vidare med köpet med anledning av skadorna.
För det fall att du köper en häst med goda tävlingsmeriter bör du se till att dessa meriter styrkta på något sätt. Ta gärna del av filmer på hästen när den tävlar, så kan du få en uppfattning om dess tävlingstemperament.
Besiktiga hästen med hjälp av veterinär
När köpet är nära att gå i lås är det ofta bara en veterinärbesiktning kvar. Det kan finnas anledning att veterinärbesiktiga hästen, oavsett vilket pris du har för avsikt att betala. Veterinärbesiktningen hjälper dig att utreda hur hästen mår just den dagen du köper hästen. Veterinären kan även svara på frågor om eventuella skador eller tidigare åkommor.
Om du har en veterinär du känner ett särskilt förtroende för kan det vara bra att anlita den veterinären för besiktningen.
För att försäkra hästar som kostar mer än 100 000 kronor kan försäkringsbolagen kräva att du röntgar hästen innan du får försäkra den. Du kan alltid ringa ditt försäkringsbolag för att säkerställa vilka krav de har avseende besiktning innan hästköp. Om hästen inte är utan anmärkning på något vid besiktningen är det bra att utreda just det något mer, om du inte gör bedömningen att det är oväsentligt för dig.
Var redo med ett ordentligt köpekontrakt
När du ska köpa en häst är det nödvändigt att ha ett ordentligt köpekontrakt tillhands. Köpekontraktet ska reglera det du och säljaren har kommit överens om. Var hellre extra tydlig än vag i kontraktet, ta gärna med sådant som berättats om hästens beteende och så vidare. Skulle det uppstå en hästtvist efter köpet har köpekontraktet nämligen en central betydelse. Be gärna fler att läsa igenom avtalet innan du signerar och om du har möjlighet kan det vara bra att låta en jurist titta på det innan köpet. Ett bra köpekontrakt där överenskommelsen tydligt framgår minskar risken för en kommande tvist. Om det förekommer friskrivningar i avtalet bör det även påverka hästens pris eftersom att risken ökar för köparen. Skriv aldrig på något du inte känner dig bekväm med, det kan komma ikapp dig senare.
Om du önskar hjälp med en uppkommen hästtvist är du välkommen att kontakta Abreu Gunnarsson Juridik.