Är du en av dem som drömmer om att bo på en gård eller en hästgård? Att kunna ha sina hästar hemma och få bestämma själv över stallets rutiner, skötsel och leva det lantliga livet är drömmen för många. Men vad ska man tänka på kring köp, underhåll och drift för att det ska bli så bra som möjligt? Läs mer här!
Oavsett om du är ute efter att köpa en vanlig gård eller hästgård är det en hel del som kan behöva gås igenom innan köp. En bra idé kan vara att prata lite med andra gårdsägare och även mäklare eller rådgivningsföretag specialiserade på lantbruk/gårdsfastigheter för att få en tydligare och realistisk bild över hur gårdslivet fungerar och kostar.
Som med alla fastigheter betalar du först och främst för läget, så priset varierar givetvis. För en mindre gård på mellan 10 och 50 hektar – en hektar ungefär lika stor som två fotbollsplaner – kan priset ligga på mellan 3 och 20 miljoner kronor eller uppåt beroende på läge, skick och känslan som gården ger besökaren.
När du köper en gård hittar du den som vanligt via mäklare eller nätbaserade söktjänster, men något som många förstagårdsköpare inte vet är att alla som köper en gård med mark eller skog för att bo på, en så kallad bebodd lantbruksfastighet som har taxeringskod 120, automatiskt blir egenföretagare och med det menas att inkomster och utgifter i näringen deklareras som näringsverksamhet. Näringsverksamheten kan dock både vara aktiv och passiv. Med aktiv näringsverksamhet menas att du är aktiv och arbetar med ditt jord- och skogsbruk. Om du huvudsakligen har annan syssla exempelvis extern anställning eller har marken utarrenderad är det ofta en passiv näringsverksamhet.
En annan sak som är viktig att ha koll på inför ett köp av lantbruksfastighet är att kontantinsatsen är 25% vilket är högre än en vanlig villa som har ett kontantinsatskrav på 15%.
Vilka inkomster man kan få varierar naturligtvis med gårdens storlek, läge och faciliteter. Att hyra ut stallplats kan vara svårt att få ekonomi i men beror mycket på gårdens läge, närhet till kommunikationer och vilka faciliteter som erbjuds. Men att hyra ut stallplatser kan ha andra fördelar om man tillexempel behöver hjälp med tillsyn av sin egen häst ibland. Har man mark som kan arrenderas ut eller användas för foderproduktion så är det givetvis en möjlig inkomst men kräver en del kunnande. Sen finns det givetvis många möjliga verksamheter som kan bedrivas på en gård, där sätter bara fantasin gränserna. Men generellt sett är en gård underhållskrävande och det kan ofta handla om ganska resurskrävande insatser både ekonomiskt och i arbetstid räknat. Det finns alltid något att fixa och laga.
Innan man tar steget till köp, hör dig för lite bland andra gårdsägare vad de är mest respektive minst nöjda med på sin gård, och titta gärna på gårdar som är välplanerade arbetsmässigt och utseendemässigt. Alltifrån underhåll på byggnader, hur ser behoven ut och vad kostar det att bygga om, är det ergonomiskt och lättarbetat, hur ser hagarna ut, vilket typ av gödselhantering är lämplig och vad kostar den, hur ser vattentillgången ut med mera- det är många frågor att ta hänsyn till och många kostnader som man som ny gårdsägare kanske inte tänkt på. Ibland kan man skoja om att när man väl köper hästgård så slutar man rida- och det finns ett korn av sanning i det, då det är så mycket annat som behöver underhållas och arbetas med. Så var krass realist när du letar efter din drömgård – så du hinner både bo härligt och ägna dig åt dina hästar.