När jag är framme vid anläggningen snubblar jag direkt in i ett möte om en strulande bakhov. De som samlats är tränare, ägare, veterinär, assistent, stallansvarig och hovslagare. Detta är typiskt för Equirehab, där flera olika yrkeskategorier och kompetenser samlas kring ett gemensamt mål- att bygga upp, underhålla, hjälpa och stärka hästar. Anläggningen ägs och drivs av tränaren Jörgen Carlström, med bakgrund bland annat inom både reining på hög nivå och inom trav som tränare, och VD Monika Carlström som förutom att vara en uppskattad Equiterapeut också har bakgrund som landslagsryttare i Norska dressyrlandslaget. Tillsammans ska teamet bestående av stallpersonal, veterinärer och hovslagare och foderrådgivare vara ett kompetenscentrum för häst i möjligaste mån.
Att komma in på anläggningen är som att komma in på ett vanligt gym, fast för hästar. Vattenband, skrittband, vibrationsgolv, solarium, kylspa med saltvatten, laser, akupunktur, massage, kiropraktik plus ”vanlig” träning i ridhus med Equiband, bommar och uppsuttet. I samma byggnad finns också en mini-veterinärklinik med röntgen och löpargång, samt en hovslagarsmedja och funktionellt hästfoder som också det används i rehabiliteringen.
Att lämna sin häst på rehabstall
Vad ska man som kund tänka på om man vill lämna sin häst till ett rehabstall? Om vi utgår från att man har en häst som varit skadad och haft en period som konvalescent.
Om veterinären säger att det är dags att börja sätta igång kan du höra med ditt försäkringsbolag vad de täcker i form av rehabträning. Det är olika villkor hos alla så det behöver man som hästägare ha lite koll på. Det rehabstall du väljer behöver också ha kontakt med din veterinär, så att rehabstallet vet hur de kan och inte kan arbeta med hästen. Sen ska stallet och veterinären utifrån detta göra en rehabplan som också ska följas och följas upp löpande, säger Monika. De flesta av kunderna som är på Equirehab på uppdrag från deras veterinär eller försäkringsbolag, står där i ca 3-4 veckor.
Som kund kan du också lämna din häst på rehab under kortare eller längre perioder t ex om du ska åka bort eller av olika skäl inte kan ha hästen hemma en period. Hästen står då på fullservice och tränas från backen och med maskinernas hjälp. När hästen sen hämtas har den fått varierad och uppbyggande träning och är fit for fight. Det blir som ett bootcamp för hästen. Vissa kunder väljer också att komma löpande för enbart vattenträning exempelvis, och för många täcks denna kostnad av deras försäkringsbolag.
Vad är skillnaden på rehabträning i Sverige kontra andra delar av Europa som Tyskland exempelvis?
”Vi i Sverige är kanske lite efter t ex Tyskland och Holland på rehabsidan, men samtidigt har vi kunnat dra nytta av det och inte upprepat de misstag som kan ha begåtts när man testat sig fram. Vi kan titta på hur de arbetat kring olika skador och uppbyggnad och plocka de bästa, mest välfungerande, bitarna och arbetssätten” fortsätter Monika.
Vilken typ av hästar tar ni emot, och hur fungerar det för dem när de är här?
”Vi har alla sorter representerade här. Men ungefär 60% kommer från hopp och dressyrsidan, sen är det ganska jämt fördelat mellan travhästar, islandshästar och Quarter. Hanteringsmässigt fungerar alla hästar väl, det är inte några problem. Det kan vara tufft för dem som går från full tävlingskondition till tvärstopp efter en skada, men de blir ofta hjälpta av den stimulans de får här både mentalt och fysiskt så de brukar lugna sig snabbt. Det är ju också en av fördelarna med att ha hästen på rehabstall för uppbyggnad kontra att göra det själv hemma, att de oftast är lugnare här och inte behöver t ex pleggas för att kunna ledas. Här blir de stimulerade och lugnare- och kan då tillgodogöra sig träningen bättre än hemma.”
Hur ser en dag hos er ut?
”Om vi säger att det t ex är en häst med återkommande knäledsinflammation, som också har lite problem med ryggen- vilket är ett ganska vanligt typfall hos oss så börjar dagen klockan 7 med frukost, därefter antingen träning som exempelvis bomarbete, träning med Equiband eller vattenträning beroende på vad den hästen har för plan. En sån häst står på balansplattor under bakbenen när vi gör iordning den också, men alla hästar har ett eget träningsschema. Därefter lunch och sen hagvistelse under eftermiddagen- vi har olika nivåer på sjukhagar. Ett gäng tränas förmiddag och ett annat eftermiddag.
Skador
Monika nämner också att en annan fördel med att lämna hästen på rehabträning är att ett bra rehabstall ska kunna erbjuda hästen ett varierat underlag som är optimalt för den hästens behov, något som kan vara svårt ibland för den enskilde hästägaren att erbjuda- om hästen är för vild för att ledas kontrollerat utomhus tillexempel.
Monika Carlström, VD Equirehab
Apropå skador, är det någon skada ni sett oftare i perioder kopplat till hur vi hästägare rider och tränar våra hästar?
I det här landet där hästarna ofta behöver broddas en del av året, ser vi en del skador kopplade till brodd och underlag. Både i form av fläkningar om de inte har brodd, och skador kopplade till brodd och det underlag man valt att rida på, som hovledsskador och mjukdelsskador- men där har också kunskapen kring hur t ex fibersand ska användas ökat och det har blivit bättre. Fibersanden ger ju väldigt bra grepp, men dressyrfibersand kanske inte passar att hoppa på exempelvis.
Hästägare idag förstår att du inte bör tävla och träna på samma underlag hela tiden, och vikten av att variera underlaget. Samtidigt behöver en häst som tävlas vara van vid att gå på det underlag som tävlingen hålls på- men det är så viktigt att hästägare tränar sin häst på olika underlag.”
Framtiden
”Ibland får jag kommentarer om att jag och Jörgen arbetar jämt- men det vi gör på vår arbetstid är det andra gör på sin fritid och semester. Så vi är mer som eviga semesterfirare, haha! Jag lär mig också något nytt varje dag, ingen dag är den andra lik och det är alltid spännande. Även om det är jobb 24/7 så är det roligt och utvecklande. Nu har vi också ett väldigt bra team runt oss att arbeta med- vi vet vad vi håller på med och vägen framåt känns bred och rak.”
Hur ser framtiden ut- vad drömmer ni om att utveckla?
”Just nu arbetar vi med att få klart den trav- och galoppslinga vi planerat, det arbetet pågår och det ser vi mycket fram emot. Då kan vi erbjuda körhästarna en annan typ av träning, och även de andra hästarna så klart. Annars tycker jag att vi nu efter drygt 10 år har en anläggning där vi har en bra kärna och verksamhet, vi vet vad vi kan erbjuda och framtiden känns positiv.”