Earth Hour den 26/3 uppmärksammar vårt resursslöseri på planeten vi lever på. Det gäller oss alla, och allt vi gör. Har du funderat över hur ditt liv i stallet kan bli mer hållbart? Läs mer här för tips om vad du och dina stallkompisar kan göra för att bli mer hållbara i ert hästägande.
Vi behöver alla se över vårt sätt att hantera de begränsade resurser vår planet har, och det finns många sätt att göra detta på. Allting räknas, från stort till smått - och alla kan påverka sitt eget beteende. Inspirera gärna dina stallkompisar att tänka mer hållbart också! Om man vill göra en mer genomarbetad plan finns det mycket hjälp att få, t ex via Greppa Näringen från LRF.
Vatten
Vatten är en ändlig och livsviktig resurs. Att använda snålspolande kranar (till människorna) i stallet är smart och sparar stora mängder vatten. Att återanvända insamlat regnvatten för bevattning av ridbanor kräver lite mer arbete men är resurseffektivt och lönsamt! Men även små saker hjälper, som att skölja av bettet i en hink istället för under en rinnande kran. När det är dags att byta ut eventuell tvättmaskin i stallet, välj noga en med bra energimärkning, den förbrukar både mindre el och vatten. Tänk också vilka produkter ni väljer att använda i vattnet, som vilket tvättmedel ni använder. De ska vara 100% biologiskt nedbrytbara.
Foder
Den näring som hästens kraftfoder innehåller och som hästen inte tillgodogör sig hamnar i gödseln, och ska sen hanteras i jorden. För att undvika onödigt näringsläckage, låt så stor del av hästens foderstat som möjligt bestå av grovfoder och så lite som möjligt av kraftfoder. Givetvis ska näringsbehovet vara täckt och i balans. En väl genomtänkt foderstat är alltid det bästa, både för häst och jord!
Energianvändning
Ingen har väl missat de höga elpriserna under vintern, och det har fått oss alla att tänka till lite extra vad gäller energianvändningen. Varje sparad kilowattimme är sparade koldioxidutsläpp och sparade pengar. Enkla åtgärder för att minska energianvändningen är att sänka temperaturen i uppvärmda utrymmen, sätta rörelsesensor eller timer på all belysning samt successivt byta ut belysningen till LED-varianter. I en del stall går det att sätta in takfönster istället för att ha belysning dagtid, det blir också ett behagligt ljus att vistas i. Viktigt bara att de nya fönstren har ett så lågt U-värde som möjligt, så de är välisolerade. Se över tätningen vad gäller fönster och dörrar, och se till att ventilationen är rätt inställd. Större åtgärder som att anlägga solelsanläggning är också lönsamt, men kräver en större investering.
Utrustning
Laga och vårda det du har, och köp så lite som möjligt nytt. Om du behöver något, köp begagnat eller låna av varandra. Gör det till en sport att göra vår materialsport lite mindre materialistisk. När du verkligen behöver något nytt, välj varor som har lång hållbarhet och är hållbart tillverkade, t ex vegetabiliskt garvat läder eller miljömärkt tillverkad textil. Tänk också över vilket material ni använder i stallet - en borste med naturstrån fungerar lika bra som en med plaststrån.
Avfall och återvinning
Att arrangera en återvinningsstation med källsortering i stallet är superlätt och tömning kan man enkelt fixa ett gemensamt schema för.
Kom ihåg att släcka ner helt under Earth Hour, och gör gärna den dagen till en dag då ni i stallet funderar över hur ni kan bli mer hållbara. Kanske kan ni arrangera en hästloppis, mocka hagarna ordentligt, eller bara ta en gemensam fika och prata om hur ni kan förbättra ert hållbarhetsarbete. Det finns mycket att göra, och det finns också bra hjälpa att få via Växa Sverige, Greppa Näringen med mera. Det viktigaste är att ni börjar någonstans!