Artikel i samarbete med Svenska Foder.
Får din häst lätt fång? Har den kanske EMS (ekvint metabolt syndrom) eller går lätt upp i vikt? Är den extra känslig? Då behöver du vara uppmärksam och se över så att utfodringen anpassas till just din häst. Svenska Foder har tagit fram HippoLowCarb Sund - ett kraftfoder anpassat för hästar känsliga för snabba kolhydrater, med endast 3 % socker och 4 % stärkelse. Erika Nyström, Produktchef Häst berättar här mer om vad som är viktigt i fråga om utfodring till en känslig häst.
Precis som det talas om mycket om olika dieter för människor idag, ser vi samma diskussioner även för hästar. Det är en viktig diskussion. Men det är viktigt att skilja på vad som verkligen är farligt för en häst, och vad som inte är det. Hästar är individer. Det betyder i praktiken att olika behov kräver olika foder.
-Sockerhalten i ett vallfoder till en frisk häst som hålls igång och motioneras regelbundet spelar inte någon egentlig roll för hästens hälsostatus, säger Erika Nyström, Produktchef Häst i Svenska Foder. Men har du en häst som är känslig, eller som har någon typ av ämnesomsättningssjukdom – ja, då är det självklart en helt annan fråga.
En häst som är insulinresistent (EMS – Ekvint metabolt syndrom) har en störning i ämnesomsättningen som gör att de inte kan hantera stora mängder socker och stärkelse utan högt insulinpåslag – något som ökar risken för fång. Fång är en smärtsam sjukdom som innebär att hästen får en inflammation i hovens lamellager – vilket kan uppträda då man byter foder, eller vid betessläpp eller utfodring av stora mängder socker och stärkelse. En häst som har EMS eller fång bör inte utfodras med kraftfoder alls. Men det finns många hästar som inte är kliniskt sjuka där ägarna ändå ser tendenser till känslighet och därför vill minska tillförseln av snabba kolhydrater.
- Jag får allt oftare frågan om hur mycket socker som ingår i våra mineralfoder från våra kunder, säger Erika. Jag tolkar det som att medvetenheten kring vilka problem som snabba kolhydrater kan orsaka för hästen har ökat. Dock är inte mineralfodret det stora problemet - våra mineralfoder innehåller en mycket begränsad mängd socker och stärkelse. Och med de låga givor som mineralfoder utgör i den dagliga foderransonen så spelar sockermängden i mineralen marginell roll för hästens hälsa.
Istället menar Erika Nyström att vi bör vara uppmärksamma på foderstaten i sin helhet.
-Eftersom mineralerna utgör så liten del av den dagliga foderransonen spelar socker- och stärkelseinnehållet i dem en mindre roll jämfört med grovfodret och eventuellt kraftfoder som utfodras. Det är helt enkelt mycket viktigt att analysera sitt vallfoder för att säkert veta att man utfodrar sin häst med ett foder som håller låg sockerhalt.
Till de hästar som inte har en sjukdomsbild och som ändå är känsliga för stora mängder snabba kolhydrater, där man kanske vill eller behöver ge en viss mängd kraftfoder – vad gör man med dem?
-Man ger dem HippoLow Carb Sund, säger Erika. Det är ett foder som vi utvecklat för att bidrar med en långsam och skonsam energi till hästen - och som därför går att använda i lite större givor om grovfodret i perioder behöver begränsas. Fodret innehåller ingen havrekärna och har utformats till hästar som är känsliga för havre.
Däremot har man tillsatt havrekli som istället bidrar med gynnsamma fiber och förlänger hästens ättid. Att förlänga hästens ättid är ett bra sätt att hålla blodsockret i schack. Även att ge mindre mängd foder vid fler utfodringstillfällen är ett hälsosamt sätt att minska påfrestningen på kroppen och hålla nere insulinnivåerna.
-Linfrökakan och den levande jästen som även det ingår, har en positiv effekt på hästens maghälsa, fortsätter hon. Och grönmjölet och melassen ger fodret den där extra fina smakligheten som förhöjer välbefinnandet hos hästen. Dessutom ingår bland mycket annat, biotin i fodret, vilket stärker hovarnas kvalitet.