Att få följa ett föl från födseln är fantastiskt roligt och lärorikt, men det är mycket att tänka på och man behöver som hästägare ha koll på många detaljer kring sto och föl för att undvika komplikationer. Läs mer här om vad du som hästägare behöver tänka på under fölets första månad.
Den närmaste tiden efter fölning behöver stoet och fölet en lugn och trygg miljö, så låt inte främmande människor komma och hälsa på den första tiden och undvik miljöombyte.
Direkt efter födseln brukar stoet slicka på fölet så att det kommer igång och reser sig. Som hästägare behöver man ha koll på att fölet får i sig råmjölk och sen diar som det ska, samt desinficera naveln. Normalt sett har fölet rest sig inom en timme efter födseln och brukar dia inom två timmar. Råmjölken är mycket viktig då den dels innehåller antikroppar som skyddar fölet innan det har hunnit bilda egna, och dels då den även har laxerande verkan så mag-/tarmsystemet hos fölet kan komma igång. När fölet diat några gånger brukar det bajsa ut tarmbecket, den avföring som fölet samlat på sig som foster. Om man som hästägare ser att fölet står och krystar men det inte verkar komma något kan man ta ut stoet på en kort promenad runt gårdsplanen och fölet skuttar då efter, och det kan hjälpa till att få ut becket. Man behöver också ha koll så att fölet kissar.
Ett normalstort varmblodsföl behöver få i sig 3-5 liter råmjölk under de första 12-24 timmarna. Det bästa upptaget hos fölet sker dock inom de 6 första timmarna så därför behöver man som hästägare agera snabbt och kontakta veterinär om inte fölet kommer igång och diar. Man kan behöva ge fölet råmjölk med nappflaska, med sond och/eller blodplasma. Veterinären gör oftast en s.k foalcheck (denna görs tidigast 24 timmar efter födsel).
Normalt sett diar fölet 2-8 gånger per timme den första veckan. Föl ökar snabbt i vikt, ett normalstort varmblodsföl ökar 1-2 kg per dygn den första perioden. När fölet blir äldre diar det inte lika ofta, vid 5-6 veckors ålder diar det cirka två gånger per timme. Stoet behöver ha tillgång till mycket bra proteinrikt grovfoder och oftast också extra kraftfoder eller i alla fall mineraler under den senare delen av dräktigheten och fram till avvänjning. Detta bygger både sto och föl så ta kontakt med foderrådgivare om du inte känner att du själv har kunskapen.
Fölet börjar smaka på hö och gräs redan första veckan. Ibland äter fölets av stoets träckbollar. Detta är ett normalt beteende som gör att fölet snabbt får en normal tarmflora.
Fölet får gärna smaka på stoets kraftfoder. Det är praktiskt om fölet är van att äta kraftfoder vid avvänjningen, så börja i god tid innan planerad avvänjning- men var noga med att ge analyserat grovfoder så du vet hur detta ska kompletteras.
Första dygnet behöver du desinficera naveln med t ex 0,5% klorhexidinlösning. Du doppar då naveln i en kopp 3-4 ggr det första dygnet. Använd engångshandskar vid kontakt med naveln, då den har direktkontakt med fölets blodomlopp så det är viktigt att det inte blir infekterat. Efter första dygnet lämnas naveln ifred och ska normalt sett krympa och trilla av- om den inte gör det eller verkar svullen eller fuktig bör du kontakta veterinär.
De flesta föl föds i stall men för fölets normala utveckling är det bra om det kan komma ut i hage och röra sig redan efter ett par dagar om vädret tillåter, och därefter ökas tiden utomhus successivt. Hagen behöver vara parasitfri och ha ett bra bete helst. Det allra bästa är om det går att släppa dem på ett bete där inga andra hästar gått föregående säsong, eller åtminstone inte hästar under 2 års ålder. För hästens hållbarhet är det otroligt viktigt med rörelse i stora kuperade hagar, och helst med kompisar i samma ålder- hästar är ju flockdjur och vill leka och lära sig av varandra.
Om fölet föds med en felaktig benställning behöver detta åtgärdas så snabbt som möjligt. Ta då kontakt med en erfaren hovslagare som arbetat med fölkorrigering tidigare som kan bedöma vad som behöver göras. Om fölet inte har avvikande benställning kan det första besöket av hovslagare ske runt vecka 3-4 ca.
Det är viktigt att stoet är ordentligt vaccinerat, då fölet får sitt skydd från råmjölken från mamman. Fölets första vaccinering sker inte förrän i månad 4-6.