Våren är en härlig tid, och man ser föl och dräktiga ston vart man än vänder sig. Det är unghästvisningar och hingstvisningar om vartannat. Går du i tankar kring att betäcka ditt sto eller väntar ditt sto föl? Här kommer tips inför betäckning eller fölning!
Stoets egenskaper är lika viktiga som hingstens, och att välja rätt hingst för att matcha sitt sto är ett riktigt nöje, men är du osäker på hur du ska tänka kring just ditt sto har flera avelsförbund avelsrådgivning till sina medlemmar. Om du går i tankar om att betäcka ditt sto och kommit fram till att hon passar till avel fysiskt och mentalt, finns det några saker man kan göra för att underlätta att hon blir dräktig. Fertiliteten hos ston är generellt bäst mellan ca 4-12 års ålder, men äldre ston som haft föl innan kan ofta också ha lätt att bli dräktiga om de är i gott fysiskt skick. Tänk på att ett äldre sto också ska orka med hela dräktigheten och digivning, och kan behöva lite extra stöttning så de inte faller ur. Generellt sett är det bra om stoet har gott hull inför betäckningssäsongen- var också noga med att ge bra mineraler som täcker hennes behov.
Brunsten
Stoet brunstar under vår och sommar då brunstsäsongen är beroende av dagsljus. Det är bra om du har koll på din hästs brunstcykel för att kunna passa in betäckningen rätt. En del ston visar tydlig brunst medan andra knappt visar alls, då kan du ibland få hjälp av seminstationen eller veterinär att avgöra om din häst brunstar, och hur nära ägglossning det är- optimalt är att inseminera innan ägglossning. Vanligtvis betäcker man inte på den första brunsten för säsongen, utan väntar till den andra eller tredje som ofta infaller från april. En brunstcykel är normalt sett ca 21 dagar men det kan variera, i slutet av cykeln brukar stoet visa sin brunst.
Betäckningen
Idag är det vanligt att lämna in sitt sto på seminstation för inseminering, men stoet kan även betäckas naturligt. Om du ska lämna ditt sto för inseminering ta kontakt med betäckningsstationen innan så du vet vilka regler de har för inlämning.
Dräktigheten
Dräktigheten som pågår i 11 månader är ingen sjukdom men du behöver ändå ta hänsyn vad gäller utfodring och skötsel. Se till att ha ett riktigt bra grovfoder med högt proteininnehåll framförallt till senare delen av dräktigheten och digivningen. Gör en noggrann foderstat, behoven ändras också från dräktighetsmånad 8 så den behöver justeras. Undvik att utsätta stoet för stress, men normal motion går bra och det mår som regel också stoet bra av. Stoet behöver vara i det stall hon ska föla minst en månad innan beräknad fölning, och fölboxen behöver vara ljus, väl rengjord och rymlig- minst 4 x 4 meter och strödd med halm av foderkvalitet, gärna med annat strömedel i botten. Ha koll på stoets vaccinationer och se till att de sköts enligt plan så hon är välvaccinerad- detta skyddar även fölet.
Fölningen
Läs på ordentligt så att du som hästägare känner dig trygg med vad som händer vid och efter fölning och vilka tecken du ska vara observant på om något är på väg att gå snett. Fölningen sker i tre stadier, öppningsstadiet, utdrivningsstadiet och utdrivning av efterbörden. Se till att ha en etablerad kontakt med veterinär som har jour inför fölningen, och ta gärna hjälp av ytterligare någon erfaren person om du är osäker. Att övervaka fölningen är viktigt, antingen är du på plats och sover i stallet (stona fölar ofta på sena natten) eller så har du kameraövervakning med larm kopplat till stoet. Bra saker att ha hemma vid fölningen är:
- Nappflaska och napp för föl
- Termometer
- Engångshandskar
- Microlax
- Klorhexidin 0,5% för navelvård
- Bomull
- Brems
- Tråd för att knyt av navelsträngen om det behövs
- Stomjölksersättning
- Rena handdukar, rena hinkar, tempererat vatten och tvål
- Laddade telefoner och nummer till veterinärer som har jour
Fölets första dagar
Efter fölningen kontrollerar man fölets temp och puls, samt ser till att digivningen kommer igång (råmjölken är jätteviktig att fölet får i sig) och att fölet reser sig. Om allt verkar fungera bra behöver fölet ändå övervakas flera gånger dagligen den första tiden, om ett föl blir sjukt behöver man agera snabbt.
Välj rätt hage till ditt sto med föl. För att inte utsätta fölet för spolmaskägg bör man släppa i en hage som använts för vuxna hästar tidigare. Den allra första tiden kan hagen vara en lite mindre så sto och föl får en bra kontakt, men vartefter fölet blir större är det bra med fölkompisar så fölet (och även stoet) rör sig ordentligt och ges förutsättningar för friska leder och ligament.