Oavsett om man föder upp, köper eller säljer häst vill de flesta veta så mycket som möjligt om hästen de äger. För att undvika framtida problem och hållbara hästar är ett genomtänkt avelsarbete väldigt viktigt, och i princip alla avelsförbund arbetar för att deras ras ska vara så friska och hållbara som möjligt rent genetiskt. Det finns dock en hel del genetiska sjukdomar på häst, de skiljer sig dock åt mellan olika raser. Läs mer här
Vilken ras du än är intresserad av så är det alltid bra att lära sig mer om den rasen. Kontakta gärna respektive avelsorganisation för information kring en specifik ras, avelsrådgivning, mer information kring ärftliga sjukdomar och annat som kan vara bra att veta. Avelsföreningarna har ansvar för att veta vilka ärftliga sjukdomar som kan förekomma inom rasen, även internationellt. Enligt lagstiftningen får man inte avla på djur som nedärver anlag som orsakar lidande för avkomman.
Vissa defekter hos hästar kräver dubbla anlag för att utvecklas, för andra räcker det med anlag från en av föräldrarna. Sen finns det problem som kan förvärras om hästen har en icke-gynnsam miljö när den växer upp och tränas. Ofta handlar det om en ärftlig benägenhet att utveckla en defekt eller sjukdom, om miljön och träningen för hästen inte är gynnsam så kan problemen visa sig. En häst som har anlag för dålig hållbarhet tål en viss lägre arbetsbelastning, men skadas om den arbetas hårdare. Osteochondros som är en tillväxtstörning i brosk och kan förekomma i många olika leder, där vi vet att utöver arvet inverkar också miljöfaktorer som utfodring, fysisk aktivitet, hormonbalans med mera. Alla hästar som har en defekt får dock inte kliniska symtom. Att se till att stoet har dels genetisk lämplighet för avel, dels ge henne bra foder och rätt förutsättningar under dräktigheten är viktigt för att förebygga problem hos fölet. Och givetvis välja rätt hingst är också A och O. Att därefter ge fölet de bästa förutsättningarna med mycket naturlig rörelse, och väl genomtänkt foderstat är viktigt för fölets fortsatta hållbarhet. Arv och miljö samspelar i flera fall.
Jordbruksverket har en defektlista som listar ärftliga defekter och sjukdomar, men forskningen kring gentester går hela tiden framåt och listan har sina brister. Listan är en bilaga till Jordbruksverkets föreskrifter om avel. Eftersom listan inte är perfekt är det därför viktigt att söka information via avelsorganisationerna som kan ha ytterligare oönskade sjukdomar och defekter som de vill ha kontroll över. Det är också viktigt att man som stoägare anmäler misstanke om ärftlig defekt till hingstägaren. Öppenhet och transparens är nödvändigt för att avla på genetiskt lämpliga individer.
(källa: bilaga till SJVFS 2019:31)