Att träna hästen under sommaren är smart då du kan använda naturen fullt ut och njuta av behaglig temperatur och bra underlag ute. Du kanske själv också har semester och kan lägga lite extra tid på ridningen. Men vad ska man tänka på för att träningen ska bli så bra som möjligt både för dig själv och hästen? Läs mer om sommarträning här!
Många hästar uppskattar att stå svalt under de varmaste timmarna, antingen i skugga, vindskydd där det fläktar av vinden eller inne i stallet. Om du planerar att rida under eftermiddag eller kväll kan det vara en bra idé att låta hästen stå svalt ett par timmar under dagen- då den annars kan bli lite loj när du rider. Annars får du kanske rida tidig morgon vilket också kan vara skönt. De allra varmaste dagarna passar lågintensiv träning bäst- det kan exempelvis vara backträning i skritt eller lösgörande arbete runt träd.
Äntligen slipper du lera, halka, mörker och kyla och kan använda naturen fullt ut! Du som ryttare har heller ingen yttervägg att ”hänga på” utan tvingas arbeta hästen liksidigt och rama in ordentligt vilket är nyttigt som egenkontroll av dina ytterhjälper. Om du har en äng med någorlunda jämnt underlag kan du markera ut en 20 x 60 bana (markera hörnen) och rida som vanligt. Att inte ha väggar är alltid bra träning för dig som ryttare.
Passa på att träna hästens rygg och liksidighet genom att klättra i backar-varför inte ta dig till en riktigt bra backe för ändamålet? Klättra i lugnt tempo och var noga med liksidigheten- hästen ska gå rakt och driva sig jämnt framåt från båda bakbenen till båda tyglarna, och om den inte gör det rättar du in framdelen efter bakdelen inte tvärtom. Du kan också göra detta arbete på töm.
Om det regnat ordentligt har grusvägar bra underlag med en för hästar lämplig svikt, se bara upp med lite med större singel/grus. På grusvägarna kan du göra det mesta- intervaller, sidvärtsrörelser eller övergångar. Rid runt träd för lösgörande arbete, du kan också vända runt träd med bakdelen mot trädet. Variera gärna uppsutten träning med träning på töm, det går också bra att göra ute i naturen.
Om du har lyckan att kunna rida på någon sandstrand så passa gärna på att arbeta hästen lite i vatten. Tänk dock på att det kan bli riktigt tungt om hästen inte är van, så gå inte ut för djupt och håll inte på så länge och gör det som mest en-två gånger per vecka. Strax under framknät räcker i träningssyfte. Skritta mest och trava lugnt. Vattenträningen är rörlighetsträning för hästen, då den får ett lite annorlunda rörelsemönster jämfört med träning på fast mark. Även i vatten kan du träna hästen på töm.
Sommarens stora plåga bromsar och knott har en tendens att störa träningen, om man inte har lyckan att rida där det fläktar ordentligt. Förbered dig med att spraya eller svampa hästen med insektsspray innan du rider.
Om du svalkar hästen med en dusch efter träningen så börja på benen och gå uppåt. En del hästar gillar inte duschar då fungerar en blöt svamp lika bra. Ta bort överflödigt vatten med en svettskrapa. Hästen har som svårast att hantera värme när det är både varmt ute och hög luftfuktighet, så det viktigt att du då hjälper den med en dusch/svamp efter träning och gärna om den kan stå svalt några timmar i stallet efteråt, om det inte fläktar bra på betet.
Om det är mycket varmt ute och du har tränat ordentligt, eller om du är orolig att din häst inte druckit ordentligt så kan du tillsätta elektrolyter i vattnet. Detta behövs dock normalt sett inte annat än för hästar som tränar hårt. Ett annat bra sätt att få i hästen extra vätska är att ge mash utspätt med mycket vatten, du kan då också ge lite extra salt i det vattnet. Se alltid till att din häst har tillgång till rent, kallt vatten och var noga med att rengöra vattenkoppar och vattenkar ofta.