Hästar

Hästar sökes

Utrustning och tjänster

Hästnets Artiklar

Hjälp

Hjälpcenter
HästnetHästnet
Hållbar hästskötsel- miljövänliga metoder och material
Dela

Hållbar hästskötsel- miljövänliga metoder och material

Hästar

Ett hållbart hästliv handlar om mer än en hållbar häst, det handlar också om den yttre och inre miljön kring stall och i din verksamhet. Vi verkar i en materialintensiv sport, som också ofta är resurskrävande. Men vi har också goda möjligheter att påverka vår närmiljö positivt genom genomtänkta val och enkla åtgärder. Läs mer här om hur du kan göra ditt hästliv mer hållbart. 

Vi har alla ett ansvar att minimera vår klimatpåverkan, och livet i stallet är inget undantag. Vi behöver både göra och köpa mindre av vissa saker, och börja arbeta proaktivt inom andra områden som biologisk mångfald exempelvis. Men det behöver inte alls vara svårt att göra rätt, lite mer medvetna val kommer man långt med. 

Blommor och insekter-börja på stallplanen

Stallområdet och hagarna är fina ytor att använda för att förbättra den biologiska mångfalden- det vill säga variationen av djur och växter som tillsammans ger oss tjänster som pollinering och rent vatten. Men varför ska vi göra det? Visste du att minst var tredje tugga du äter är tack vare pollinerande insekter? Vi kan som art klara pandemier, ekonomiska recessioner, krig med mera- men vi kan inte klara en kollaps av den biologiska mångfalden. Därför behöver även vi inom hästnäringen- som har goda förutsättningar att göra skillnad-göra vår del.

Det finns många möjligheter och både större och mindre åtgärder som kan passa en hästverksamhet, i grunden handlar det om att skapa en miljö som underlättar för många olika djur och växter att ha någonstans att bo och någonting att äta: 

  • Klipp gräsytor mindre ofta, och plantera växter för pollinerare som växer hela säsongen. Det finns anpassade fröblandningar för detta. Många insekter flyger inte mer än 50 meter- så de behöver korridorer eller sammanhållna ytor med blommande växtlighet över t ex grusplaner och ridhusområden. 
  • I söderläge kan man sätta upp enkla insektshotell som stubbar eller grenar med borrade hål i. 
  • Låt död ved ligga kvar.
  • Var noggranna med mockning av hagar och sparsam med vattnet för att dels minska risken för övergödning och att använda resurser på ett klokt sätt.
  • Undersök möjligheten för din häst att gå tillsammans med andra hästar på naturbete, vilket är en otroligt viktig och värdefull insats som alla våra hästar kan göra för den biologiska mångfalden. En naturbetesmark är en gammal mark som har betats men aldrig plöjts, gödslats eller såtts med gräs.

Bra val i stallet

Generellt gäller det att tänka långsiktigt, hållbara material, utbytbara delar och minskat plastanvändande där det är möjligt. 

  • Källsortering, plastsortering och återvinning är viktigt att det finns på plats. 
  • Minimera nya inköp, laga och vårda det du har. Kvalitet före kvantitet.
  • Tänk igenom val av strömedel samt ridbaneunderlag så de är hållbart producerade och biologiskt nedbrytbara.
  • Inredning och detaljer i t ex trä, bambu, metall är mer hållbart än plast. En sopkvast av naturstrån är lika bra som en med plaststrån.

Miljövänligt och hållbart till hästen

Att hästsport är en materialsport vet vi alla, och det mest hållbara valet du kan göra är därför att inte köpa mer, utan i stället laga, låna eller köpa begagnat. Men ibland behöver man något nytt- och då går alltid kvalitet framför kvantitet. Att framställa ett hästtäcke exempelvis kräver enormt mycket resurser- så välj genomtänkt.

  • Titta efter märkning på materialet när du köper nytt, t ex BCI – Better Cotton Initiative, Fair Trade, GOTS eller EU Ecolabel. Välj vegetabiliskt garvat läder.
  • Om du behöver insektsmedel kan du också göra eget så slipper du mycket kemikalier- det finns flera recept på nätet. Blir ofta mer prisvärt också. 
  • Borstar med naturhår och fibrer är både mer hållbara och fungerar ofta bättre.
Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Hästnet
Hästnet använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Användning av denna webbplats och andra tjänster innebär godkännande av Hästnet Villkor och Personuppgiftspolicy. Du kan när som helst .
© Upphovsrätt 2024 - Hästnet