Fotograf: Nathalie Nyberg
Artikel i stolt samarbete med Strömsholm och Flyinge.
Vill du också vara en del av hästutvecklingen i Sverige? Strömsholm och Flyinge har lång tradition av utbildning och utveckling av hästar. Efter examen har du goda möjligheter att få jobb eller starta eget i en spännande framtidsbransch.
Flyinges och Strömsholms utbildningar är välrenommerade och kända över hela landet. På Flyinge erbjuds en gymnasieutbildning med inriktning på drift och skötsel av hästsportanläggningar, en kompetens som efterfrågas av näringens arbetsgivare. På Ridskolan Strömsholm bedrivs en gymnasieutbildning med yrkesutgång Svensk Ridlärare 1. Vid båda gymnasieutbildningarna ges samtliga elever möjlighet att ta studenten med en grundläggande högskolebehörighet. Dessutom ges möjlighet att välja till kurser för utökad behörighet. Med en examen från Ridsportgymnasiet Strömsholm och Flyinge Hästsportgymnasium får du de kunskaper som behövs för att arbeta som hästskötare eller ridlärare.
På Strömsholm och Flyinge får du lära dig häst på riktigt och i en härlig miljö rida och köra välutbildade hästar. Du får vänner för livet och blir efterfrågad i en rolig framtidsbransch.
Våra yrkesutbildningar Beridarprogrammet, Hovslagarutbildningen och Tilläggsutbildningen för yrkesverksamma hovslagare vilar på både sekler av kunskap och den absoluta senaste forskningen. Allt för att hästen ska få de bästa förutsättningarna. Hela vägen från de första stapplande stegen till att bli en högpresterande tävlingshäst – eller hållbar hobbyhäst. Att bli hovslagare passar många, både den hästbitna och den som framför allt gillar hantverket. Med ett öppet sinne samt viljan och förmågan att kommunicera med både häst och människa kan du gå hur långt som helst. En riktigt bra beridare och unghästutbildare ska kunna utbilda hästarna brett. Bra beridare är en av grundpelarna för att hästnäringen ska fungera och titeln beridare bör bäras med stolthet.
Hippologprogrammet på Strömsholm, Flyinge och Wången är Sveriges enda akademiska utbildning inom häst. Här får du både breda och djupa kunskaper och möjlighet till många spännande yrken- ridlärare, beridare, stallchef, tränare eller coach. Hippologer efterfrågas också av stuterier, veterinärkliniker och försäkringsbolag. Efter examen har du dessutom möjlighet att söka till mastersprogrammet Animal Science som kan vara startskottet för att jobba med forskning på universitetet, myndigheter eller företag. I samtliga utbildningar ingår 15 veckors APL (GY), LIA (Hov BP) , VFU (HP) som kan göras både i Sverige och utomlands.
Med en hög standard på både hästar och tränare gör det utbildningen till den rätta platsen för att få en bra start på sin karriär i hästbranschen.
En högre kunskap och kompetens är nästan obligatoriskt att ha om man vill och tänker livnära sig inom hästbranschen. Därför är ofta besluten att studera vidare på Folkhögskolans Svensk Ridlärarutbilding ett enkelt beslut. Har man ett intresse av en framtid inom hästnäringen bör man söka sig till riksanläggningarna.