Sommaren är runt hörnet och med den kommer (äntligen!) värmen som vi längtat efter. Som ryttare kan det dock snabbt bli lite väl mycket värme med alla kläder som behövs och ridningen utöver det. Läs mer här om hur du kan tänka för att hålla dig och hästen skönt svala i sommar.
De flesta ryttare vet att det är skönare att rida tidig morgon eller senare på kvällen under de varmaste månaderna, men det är ju inte alltid man har den möjligheten. Kvällstid kan det också bli fler mygg och andra störande insekter som hästen kan besväras av. Så när du ska träna under de varmaste timmarna kan det vara skönt att ha rätt utrustning på för att kunna prestera på topp.
När det gäller tröjor och ridbyxor är det a och o att tänka funktionsmaterial som andas, så de enkelt transporterar bort fukt från kroppen. Flera märken har kläder som andas, så de är inte svåra att hitta. Några tillverkare har tagit teknologin ett steg längre och erbjuder kläder som drar nytta av fartvinden för att ha mesta möjliga ventilering. Sommaren kan dock bjuda på regn också, och är då kan det vara praktiskt med en tröja eller jacka som både är regntät men andas.
På hjälmsidan har utvecklingen mot välventilerade hjälmar pågått ett tag, och det finns även här mycket att välja bland i olika prisklasser. Det kan vara skönt med en hjälm med avtagbar liner (innermaterial) för att kunna tvätta det som blir svettigt.
Svettiga händer är ingen höjdare så investera gärna i ett par välventilerade sommarridhandskar.
Är man riktigt varm av sig kan en kylväst vara skön att använda både i stallet och när du rider. De finns i olika prisklasser och håller också kyla olika länge- och finns även för hund!
Hästar är inte lika känsliga för värme generellt sett om de svettas normalt, men de undviker gärna stekhet sol om de kan. De brukar gå in i skuggan antingen i stall, lösdrift eller en dunge med träd på en höjd om de har tillgång till det under de varmaste timmarna. Se också till att alltid erbjuda rent friskt vatten i väl rengjord hink, vattenkar och vattenkopp. Är det riktigt varmt och du tränar mycket kan du ge lite extra salt men för de flesta räcker det med saltsten.
Välj schabrak precis som du väljer kläder till dig själv, och tänk på vilket material det innehåller. Bambu brukar användas i schabrak med bättre andasfunktion. Fundera också över om du behöver träningsbandage- eller om det är bättre utan. Det är bra om du kan kyla hästens ben efter ridpasset. Minst 20 minuter behövs dock för att det ska ge bästa effekt. Om du inte har den möjligheten finns det också kylbandage och kyllera, men de fungerar oftast bara en stund. Det finns kylbandage som fokuserar på att dra värmen ur kroppen vilket kan vara mer effektivt. Att spola eller svampa av hästen med svalt vatten över hela kroppen är också viktigt- börja nerifrån benen och gå uppåt, kom ihåg huvudet (där brukar svamp vara lättast).
Även hunden kan tycka att det är skönt med svalka, framför allt äldre hundar, de med mycket varm päls eller kort nos. En kyldyna är enkelt att ha liggande framme eller i bilen (med bakluckan öppen givetvis) så hunden lätt kan svalka sig när den vilar. Det finns även kylvästar för hund.