Såhär års börjar många klippa de hästar som ska klippas, då det är bra att börja innan vinterpälsen blivit för tjock. Men vad ska man tänka på när man klipper sin häst och hur vårdar man sin klippmaskin bäst? Läs mer här!
Alla hästar behöver inte klippas, det är svettningen som styr. Blir din häst inte svettig och känns pigg i arbetet kan du borsta och leda den torr istället. Många ryttare eller kuskar upplever dock att hästen blir piggare och gladare i arbetet som klippt, och de flesta börjar klippa sin häst omkring oktober och underhåller klippningen två till tre gånger till januari. Att klippa för sent in på våren rekommenderas inte för då kan sommarpälsen påverkas. Det finns många olika sätt att klippa sin häst, återigen beror det på svettningen och vad som är mest praktiskt. Första gången en häst ska klippas bör man inte helklippa den, utan välja en variant som gå lite snabbare, till exempel halvklippning.
Hästen ska vara ren och torr när du klipper, och det är säkrast om den inte är uppbunden utan hellre att du har en medhjälpare som håller hästen. Om du är osäker på linjerna och inte ska helklippa kan du rita upp dem på pälsen med en tavelkrita så det bli jämt.
Innan du börjar klippa kontrollera så att maskinen fungerar som den ska, och ha gärna extra skär att använda vid behov. Var lugn själv och ha gott om tid så det inte blir stressigt.
Låt hästen få vänja sig vid ljuden av maskinen innan du börjar och du kan även stryka maskinen några gånger längs med hästen, börja sen vid bogområdet och klipp alltid mothårs med långa tag som överlappar varandra för att minska risken för ränder. Om det är veckigt i huden på hästen håller du det slätt med ena handen och klipper med den andra. Vid virvlar får du klippa åt olika håll. Se till att ha skor med gummisula och ha koll på eventuell sladd till maskinen, häng gärna upp den. Om maskinen känns varm behöver du pausa och låta den svalna lite innan du fortsätter. Man kan behöva olja maskinen någon gång under klippning. Maskinen ska inte behöva tvingas fram utan klippa lätt, annars kan du behöva byta skär eller ändra inställningarna på skären. En välvårdad maskin varken bränns eller nyps. Om hästen ändå ser randig ut efter klippning kan du byta till finare skär och klippa en gång till. Efter avslutad klippning kan du borsta hästen noga eller tvätta den för att få bort småhår som kan irritera. Tänk på att inte klippa känselhår på mulen t ex.
När hästen är klippt behöver den ha ett bra thermotäcke för att hålla värmen.
Vilken typ av maskin man ska välja handlar både om behov och tycke och smak. Hur mycket får maskinen låta, hur kraftfull behöver den vara och hur många hästar ska jag klippa per säsong? En eldriven maskin med sladd är oftast starkare men kan upplevas osmidig med sladden. En starkare maskin klipper snabbare. En batteridriven upplevs ofta något svagare och det är med noga med att välja rätt typ av skär för rätt tillfälle, samtidigt är det smidigt att slippa sladden.
Rengör alltid maskinen efter användning, det är viktigt. Montera isär skären och borsta eller blås ur alla småhår. Smörj sen alla rörliga delar med klippmaskinsolja. När du inte ska klippa mer för säsongen kan du skölja maskinen försiktigt med klipphuvudet nedåt. Låt sedan torka och smörj den därefter med klippmaskinsolja. Klippskären kan tvättas av och torka, och därefter förvaras på maskinen eller i papper i väskan. Om de behöver slipas för att de tuggar eller klipper dåligt, så lämna in dem som ”par” för slipning.
Charlotte är en hippolog med ett stort och brett hästintresse. Charlotte har arbetat i hästbranschen sedan 2007 som bland annat ridlärare, stallchef, foderrådgivare, föreläsare och försäljningschef.