Det blåser bistra vindar just nu, och det mesta har blivit dyrare. Det gäller inte minst hästägandet och prisökningarna gäller både foder, strö, el och tjänster. För att kunna ge sin häst det bästa och samtidigt hålla i plånboken får man inventera och sälja det man inte behöver, och köpa det man behöver begagnat. Läs mer om hur du kan tänka kring begagnathandel här!
Att köpa begagnade saker till sin häst är inget nytt, och behovet av detta är större än någonsin i år. Både ur hållbarhetssynpunkt och av ekonomiska skäl.
Textilindustrin, där även hästutrustning och ridkläder ingår- står för över 10% av världens koldioxidutsläpp. Det är mer än sjöfart och flygindustrin tillsammans. Det går åt över 6000 liter vatten för att producera ett par jeans, plus kemikalier. Så att återbruka är klokt, och sparar väldigt mycket resurser. Vi har alla ett ansvar för att konsumera ansvarsfullt, både till oss själva och till våra hästar. För att göra ett par ridbyxor behövs två kvadratmeter tyg och ett hästtäcke, med ett lager tyg, behöver cirka 6 kvadratmeter. Lågt räknat har vi ca miljon hästtäcken i Sverige. Det motsvarar då minst 6 miljoner t-shirts, eventuellt dubbelt så många eftersom en kvadratmeter hästtäcke väger mer än en kvadratmeter t-shirt. Numera finns det allt fler klädesplagg i handeln med miljömärkningar men än så länge hittar vi sällan ridmode, hästtäcken och schabrak som har det. Därför är det så viktigt att vi vårdar den utrustning vi har och i minsta möjliga mån bidrar till ökad produktion. Vi ska se till att de produkter vi använder gör det under så lång tid som möjligt.
Men var börjar man och hur ska man tänka?
Det första du behöver göra är att sortera och strukturera den utrustning du har. Vilka saker använder du, vilka behöver lagas, vilka ska säljas och är det något som behöver slängas? Hästsport är en materialsport och du kommer garanterat ha en hel del i respektive hög. Kanske är ni flera i stallet som kan göra en inventering ihop, och arrangera en större hästloppis i trakten. Det blir en win-win för alla.
När du ändå håller på och inventerar passa på att organisera din förvaring så att dina saker förvaras optimalt- för att kunna säljas vidare sen.
Att låna av varandra är smart och praktiskt, man behöver inte alltid köpa överhuvudtaget. Behöver man göra större inköp som en transport eller en sadel kan man ibland hitta förmånliga leasing- eller hyravtal som gör att man inte behöver köpa nytt. Men om man ändå behöver köpa är marknaden för begagnat annonser stor. I princip hela hästens och din egen utrustning går att köpa begagnat, ofta i mycket bra skick. Hjälmar kan vara bra att köpa nya dock då man behöver vara säker då att den inte är skadad på något sätt som inte syns. För att vara på den säkra sidan kan det vara bra att om möjligt se referenser på den som säljer, och använda sig av bra pålitliga fraktlösningar som t ex Postnords app där man lätt ser när någon skickat och får hela försändelse-id på en gång.
Både för att slippa köpa nytt och för att kunna sälja vidare sen gäller det att ta väl hand om sina saker. Förvara rätt, och vårda väl. Tvättade och torkade täcken kan med fördel förvaras i vakuumpåsar, de tar väldigt lite plats också. Använd alltid rätt tvål till sadel och träns, och använd skydd. Stallet är en dammig miljö så det gäller att skydda mot damm samt fukt framförallt.
Att göra egna grimskaft är enkelt och mycket billigare än att köpa nya. Att ha bra tråd och nål för enklare lagning av t ex grimmor är alltid en bra idé.
Källa: Hästen och hållbar utveckling, skrift framtagen av bland annat Zero Mission och Svenska Ridsportförbundet