Många av oss har vid något tillfälle fått rycka in med lastningshjälp när lastningen inte fungerar som den ska, ofta på en tävlingsplats med stoj och stök och helt plötsligt ”vill inte” hästen. Den frustrerade ryttaren tycker hen har gjort allt, men ändå lyckas ibland lastningen vid nästa försök bara för att en ny, lite lugnare, människa tar över spakarna. För att undvika den här typen av trista situationer kan man som hästägare träna hästen på att lastas, och se till att man själv sköter lastandet på bästa möjliga sätt- här kommer några grundläggande tips att tänka på vid lastning:
Innan du lastar och åker iväg är det bra att kolla så att transporten är okej och allt fungerar som det ska. Ibland hör man talas om hemska olyckor med hästar som trampat genom golvet i transporten, var därför noga med rengöring av golvet efter färd, och kontrollera alltid golvet innan du åker- trä kan ruttna, glasfiber kan få sprickor och aluminium oxidera, så det behöver kollas. Lyft gummimattan om det går så att golvet kan torka ordentligt när du gör rent.
Nu går vi mot halare tider så det är bra att kunna hålla sig på vägen, de bromseffektivaste däcken ska sitta på transporten. Innan du ger dig av behöver du kontrollera lufttryck i däcken, kopplingar, sladdar, katastrofbromsvajer (fäst den i öglan på bilen inte runt dragkroken) och dörrlås. Testa blinkers och bromsljus, se till att lampan i transporten lyser. När du sätter fast transporten var noga med att draghandsken sitter ordentligt på kulan och att det är tryck neråt, det händer ju då och då att en transport lossnat efter en kort bits körning.
För hästens del är det mycket viktigt med god ventilation, bland annat för att minska risken för transportsjuka. Det kan vara svårt att få hästar att dricka på begäran, men det är viktigt. Att blanda vatten med mash brukar fungera väl- det är gott och hästen får också i sig fibrer som håller tarmsystemet igång. Om hästen svettats mycket eller ska genomföra en större prestation när den kommer fram kan du tillsätta elektrolyter (salter) i vattnet. Vänj hästen vid att dricka ur hink till vardags. Om du vill ge hö eller hösilage under resan kan det vara bra att blöta det så minskar dammandet- vilket också minskar risken för transportsjuka.
När du kör- planera tidsåtgång, bromsa mjukt och håll avståndet! Undvik att ha lösa föremål inne i transporten, grepar, hinkar, pallar, höpåsar m.m. Dessa far omkring vid inbromsning och blir en säkerhetsrisk, säkra alltid lasten med transportband men undvik helst helt att ha lösa föremål i transporten. Tänk på att ta kurvorna försiktigt för att underlätta för din häst. Om man vet att det brukar vara köer en viss sträcka kan det vara skönt att ha koll på ”smitvägar” runt dem. Om det är varmt ute försök om möjligt åka senare på kvällen, för att det inte ska bli så varmt i släpet. Det är också obligatoriskt med termometer i släpet. Passa på att vädra ur ordentligt när du pausar vid längre resa. Tillsyn av hästen ska ske varannan timme vid resor över 50 km, om du inte har videoövervakning i släpet- men även då behöver hästen pausa vid längre resor.
Ta det lugnt i trafiken och ha trevlig resa med din häst!