Under mörka november fokuserar vi lite extra på naturen och hur man kan hitta ny inspiration och utvecklas tillsammans med sin häst genom att vistas mer utomhus. Såväl kondition, styrka och kanske framförallt motivationen verkar få en ordentlig skjuts av utomhusträning och detta är något vi verkligen vill lyfta!
Nu på söndag den 15 november bjuder vi på Hästnet återigen in till en digital clinic fylld av inspiration. Denna gång är temat “Låt naturen inspirera” och vi kommer få följa med islandshästryttaren Caspar Logan Hegardt, hoppryttaren Isabelle Fredricsson och dressyrryttaren Emelie Brolin på en heldag fylld av inspiration. Ryttarna kommer att visa sina bästa övningar och dela med sig av tips och tankar på hur man lyckas med sin utomhusträning.
Som uppladdning inför clinicen har vi pratat med dressyrryttaren Emelie Brolin om hur hon ser på att träna utomhus och vilka fördelar man kan dra nytta av genom att vistas mycket i naturen tillsammans med sina hästar. Emelie är dressyrryttare på Grand Prix-Nivå, B-tränare och dessutom Controller och säljchef på ett it-företag i Stockholm. Hemma på gården Brolöten bedrivs en ambitiös verksamhet med ridläger, helgkurser, lektioner och utbildning av såväl egna som andras hästar. På gården finns ett 30-tal hästar varav 12 hör till Emelies egen satsning.Hur ofta rider du dina hästar ute i naturen?
“Oftast rider jag mina hästar ute minst en gång i veckan, det beror lite på hästen och även på vilken period på året det är. På sommaren är allt så mycket lättare och då är det perfekt att kunna använda sig av ängarna och grusvägarna runt omkring gården. Sen är jag väldigt noga med att det ska vara bra underlag när jag tränar vilket kan vara lite svårare utomhus under höst och vinter.
“Som dressyrryttare är man van att rida på plant underlag med väldigt lite variation. För mig är det variationen som gör det är så härligt och inspirerande att rida ute i naturen. Variationen kommer på ett naturligt sätt med olika underlag, stigar, fält och backar att rida upp och ner för. Hästarna får jobba på att hitta sin egen balans och bli uppmärksamma på vart de sätter hovarna utan att jag själv behöver lägga upp en plan och tänka på att det är just det vi ska träna.”
“Det bästa med att vistas ute i naturen tillsammans med hästarna är att det ger så mycket energi och motivation för både häst och ryttare.”
“Jag tycker framförallt att det är hästens kondition och styrka som man får ut bäst uteckling av när man tränar ute. Man kan rida längre sträckor, träna i backar och även låta hästen arbeta i ett högre tempo än man annars gör. För mig är det viktig att hästarna har god fysik både när det gäller kondition och styrka.”
“När jag rider ute vill jag kunna fortsätta med det jag tränar på inomhus. Har jag en häst som har svårt att samla sig kanske jag tränar samling i uppförsbackar, medan en häst som inte riktigt är framme för skänkeln får övningar för att bli mer framåt och ta för sig mer. Jag vill träna på samma problem som jag har inomhus men på nya sätt genom att utnyttja utomhusmiljön. Målbilden med övningarna är fortfarande densamma även om man kanske inte alltid kan ställa samma krav som man gör inne i ridhuset.”
“Jag kommer att visa flera av mina favoritövningar under clinicen men något jag inte tycker att man kan träna för mycket på är övergångar. Det kan man träna på på så många olika sätt och använda i många olika övningar. En övning som jag själv gillar att göra när jag rider ute är övergångar i öppna, att variera och växla övergångar mellan skritt och trav samtidigt som man är kvar i öppnan. Det är verkligen en övning som passar bra utomhus både på grusvägar och ängar.”
“Passen blir alltid olika, dels, förstås, beroende på hästens ålder och utbildningsnivå men det är även mycket annat som också spelar in. För mig är det viktigt att anpassa passet efter dagsformen. Hur känns hästen? Om hästen känns het och full av energi så vill jag utnyttja detta och låta hästen göra av med överskottsenergin. Samma sak om hästen känns trött, då vill jag anpassa passet efter det också.”
“Sen gäller ju detsamma för oss som ryttare. Hur är mig egen dagsform? Om jag är irriterad, stressad eller ledsen över något kanske det inte är en optimal dag för mig att göra ett superpass. Då kanske ett härligt pass utan press ute i naturen är vad jag behöver. Detta är något man ibland behöver träna på när man har ridningen som yrke. Att kunna ta pass ibland som bara är och får vara ren njutning Jag och min sambo brukar göra det på helgen som ett sätt att bara umgås och njuta av att vara ute med hästarna tillsammans”
“Absolut! Jag rekommenderar alla att träna och rida mycket utomhus. Jag upplever att många hästar har lite för dålig kondition i förhållande till den träning vi sen vill göra, då brukar jag rekommendera att man bygger upp hästens kondition med hjälp av utomhusträning.”
“Många känner även att de har hästar som är för heta för att rida ut på, men då handlar det mycket om att man måste vänja hästarna. Till exempel kan det vara en bra ide att börja med att skritta hästen ute efter ett hårdare träningspass och inte när hästen har massa överskottsenergi. Sen försöker man göra detta så ofta man kan och vänja hästen successivt och steg för steg för att sen kunna genomföra allt mer träning utomhus. Om man känner sig osäker på att rida ute tycker jag att en bra idé kan vara att låta din tränare vara med eller kanske rida din häst första gångerna. Bra tryggt sällskap är heller aldrig fel”
“Hästarna får bättre kondition och styrka och långsiktigt blir de mer hållbara. De blir även mindre känsliga för att vara i olika miljöer vilket är en fördel när man är ute på många olika tävlingsplatser. Jag tror att nästan alla tävlingsryttare gynnas av att rida mycket utomhus”
“Någon som inspirerar mig till exempel är Carl Hedin. Han vågar göra lite av varje och inte låsa in sig i ett fack. Han rider i skogen, hoppar och rider barbacka. Det är full fart och härliga miljöer som man nästan blir lite avundsjuk på! Jag tycker det är så roligt och peppande med andra ryttare som har samma synsätt som jag själv!”
Missa inte att ta del av fler av Emelies bästa tips och övningar nu på söndag den 15 november kl. 20.00. Clinicen är gratis och finns att streama på Hästnet, Youtube och Facebook. Anmäl redan nu via länken nedan, mer information om våra digitala clinics hittar du på www.hastnet.se.
Anmälan: https://lat-naturen-inspirera-digital-clinic.confetti.events
Ta hand om er i höstmörkret!