Genom att jobba med mental träning kan du bli en bättre ryttare. Det säger Johan Örtendahl som är mental rådgivare och har jobbat med både elitidrottare och privatpersoner för att hjälpa dem att öka sin prestation.
En av de vanligaste anledningarna till att Johan Örtendahl blir anlitad för hjälp med mental träning är för att någon vill ha hjälp att hantera anspänning. Genom att lära sig slappna av och hantera sin oro får ryttaren bättre självförtroende samtidigt som hästen känner av om ryttaren är lugn eller spänd, om du agerar tryggt eller nervöst, fegt eller bestämt – faktorer som du kan påverka med hjälp av mental träning. Men det finns många fler användningsområden för mental träning och här är Johan Örtendahls fem bästa tips för dig som är nyfiken på hur du kan bli en bättre ryttare med hjälp av mental träning:
Det första du ska göra är att fundera över vilken målsättning du har med din träning. Sätt relevanta och påverkbara mål – gärna uppdelade i de tre grupperna: resultatmål, prestationsmål och beteendemål. Resultatmål handlar om vad du vill uppnå i form av resultat, till exempel att du vill vinna en viss tävling. Prestationsmål handlar om dig, din egen prestation och vad du vill lyckas prestera. Beteendemål handlar om vilket beteende som behöver ske för att nå dit.
När man har satt sina mål ska man definiera vilka krav man har och fundera på vad som skiljer krav från mål. Jag brukar försöka få adepten att komma fram till krav som låter ungefär så här: ”jag skall försöka göra mitt bästa varje gång. Om jag gör det så kan jag vara nöjd oavsett resultat eller prestation”. Av erfarenhet vet jag att det krävs en process i sig innan vi kommer dit för personer som är vana vid att resultat och prestation är allt eftersom de kan tycka att det känns flummigt att tänka så. Efter ett tag märker dock många att de vågar satsa mer och ofta till och med kan höja sin målsättning här.
Avslappning är klokt att jobba med också. Jag brukar inte lägga mig i vilken form man ska ägna sig åt eftersom olika former av avslappning passar olika individer. Det handlar om att hitta balans i livet och en del trivs med yoga, andra med meditation eller att promenera i skogen.
En hel del av den mentala träningen idag handlar om att förstå att det är ok att känna och tänka som man gör. Det väsentliga är vad man gör med de tankar och känslor som man har. Det är t ex helt ok att bli arg, nervös eller anspänd – kanske är det till och med en del av förberedelsen. Det viktiga är att man vet att man kan rida i alla fall. Förr pratade man mer om att tänka bort jobbiga känslor, numera pratar vi mer om att acceptera dem.
Jag jobbar ofta med mental träning kopplat till själva utövandet och olika situationer som adepten tycker är jobbiga. Där kan det vara bra att utsätta sig för situationer som man tycker är jobbiga för att lära sig hantera dem. Det kan t ex handla om att träna sig i att rida med hög anspänning, t ex i en tävlingsliknande kontext om det är den som stressar en. Man kan försöka hitta en rad sådana utmaningar och utsätta sig själv för dem och se hur man själv reagerar för att sedan ta itu med dem.
Lycka till!