En häst är en levande varelse och kan bete sig väldigt annorlunda i en obekant miljö. Om du precis fått hem en ny häst till stallet finns det mycket du kan göra för att introducera den till sin nya miljö på ett smidigt och säkert sätt- läs mer här!
Att få hem en ny häst är alltid roligt, och för att se till att övergången från det gamla stallet till det nya blir så smidig som möjligt finns det en del viktiga bitar att tänka på. En del hästar tar lång tid på sig att vänja sig vid en ny miljö och ”landa” medan andra snabbt bekantar sig med den nya miljön och finner sig tillrätta.
En ny häst innebär alltid en smittorisk. För att minska spridningen av sjukdomar behöver vi alla ta ansvar när en häst flyttas från en miljö till en annan. Detta är särskilt viktigt för hästar som:
- Kommer från handelsstall med många hästar i omlopp, eller från ett annat land
- Ovaccinerade hästar
- Hästar som varit på väg länge och åkt i gemensamma transporter
- Hästar med okänd smittstatus
Ha en plan för hur en ny häst ska kunna tas emot och isoleras så gott det går innan du vet att den är vaccinerad och inte bär på smitta.
Hästar är flockdjur och behöver andra hästar sällskap, men när man introducerar en ny häst kan det ibland bli oroligt i flocken. Låt hästen bekanta sig med sina nya vänner i stallet först. Vissa väljer att lyfta in en del strö från de andras boxar till den nya hästen så den nya hästen också får deras doft.
Om möjligt är det bra att introducera hästar i en hage som är stor så att det är lättare för en ny häst att kunna välja att gå ifrån flocken, man kan också välja att introducera den nya hästen för en eller några få hästar i taget. Ett bra tips om det går, är att runda av hörnen så att ingen häst kan bli inträngd i ett hörn. Se upp med broddar då broddsparkar kan få svåra skador som följd.
Det tar två veckor för mikroorganismerna i hästens mag- och tarmpaket att anpassa sig till nytt grovfoder. För att göra övergången smidigare och är ju det ideala om man kan få med sig grovfoder att blanda in med det nya under i alla fall några dagar. Men oftast har man ju inte den möjligheten, så då kan det vara bra att hjälpa hästen genom att ge exempelvis mash som ofta gör foderbytet lite lättare. Introducera nytt kraftfoder långsamt (ha gärna en säck av det gamla så kan du blanda under en period om hästen behöver kraftfoder dagligen), men ge mineraler, evt mash och grovfoder som vanligt.
Räkna också ut en foderstat baserat på ditt grovfoders analysvärden.
När du kan börja träna hästen är väldigt individuellt, men låt hästen få bekanta sig med sin nya miljö först så den inte är stressad. Ta promenader, kanske longera eller tömkör lite om den behöver röra sig mer. Tänk på att det ofta tar några veckor innan hästen landat helt och kan börja visa vem den verkligen är. Börja försiktigt, rid gärna ut (med sällskap) eller ta det lugnt och ge hästen en positiv upplevelse av dig och sitt nya hem.