Är du en av dem som letar häst för första gången? Ett stort och svårt val med många saker att tänka på. Läs mer här om hur du kan resonera i ditt val av ny bästa vän!
Att välja häst är inte lätt, det är ett stort utbud och lätt att lockas av fina bilder, filmer, fyndpriser och luddiga formuleringar. Så hur gör man egentligen? Det enkla, och svåra, är väl att utgå från sig själv och vara ärlig mot sig själv kring vilka behov och ambitioner man har- då är det lättare att sålla. Och är du oerfaren kan det vara värdefullt att ta hjälp av en mer kunnig vän eller tränare exempelvis.
Vi har alla olika erfarenhet och bakgrund, men din tränare kan säkert också hjälpa dig att resonera kring var du är i din ridning idag och vilka mål som är lämpliga på kort och lång sikt- och vilken typ av häst som kan hjälpa dig dit eller som du har möjlighet att förvalta så att du når dem. Är detta din första häst brukar en läromästare vara en bra idé- en häst som kan utveckla dig som ryttare och göra dig bättre. Tumregeln är ”ju mer orutinerad ryttare- ju mer rutinerad häst”. Är du erfaren ryttare med tidigare erfarenhet av unghästar kan du satsa på en yngre häst att själv utveckla. Sen är det bra om man har lite krass syn på vart man ska i tävlingssammanhang- de flesta ryttare som tävlar gör det i lätta till medelsvåra klasser och det klarar de allra flesta hästar av. Du behöver inte köpa en Ferrari för att köra landsväg. Det blir varken du eller hästen gladare av, utan då riskerar man att få mer problem än vad man klarar av att reda ut.
Vanligtvis börjar man med att titta efter häst på exempelvis Hästnets site där utbudet är stort och man kan sålla utifrån vad man söker. Då kan man också snabbt bilda sig en uppfattning om vad en häst som kan passa en själv kommer att kosta. Var uppmärksam om en häst låter lite för bra för sin prisklass- om det låter för bra för att vara sant.
Du kan också kontakta uppfödare direkt och köpa därifrån. En uppfödare vet ofta allt som är värt att veta om hästen och har hanterat den sen födseln. Vanligtvis köper man dock föl och yngre hästar från uppfödare, så det är inte för alla.
Ibland har man tur och kan köpa en häst via kontakter, detta brukar fungera bra. Då kommer tips om häst från någon som vet vad du söker, vad du kan erbjuda och förmodligen något om dina ridkunskaper, vilket ökar möjligheterna för en bra matchning.
Vilken ras som passar går nästan inte att svara på utan man får se till individen. Men däremot kan man gärna titta på exteriören och se om den hästen är en typ som passar för det arbete du tänkt göra, och om den verkar ha rätt mentalitet för dig. Exteriören är otroligt viktig också för hållbarheten- här kan det verkligen löna sig att läsa på ordentligt för att själv kunna göra en första bedömning när du letar häst. Du vill ju gärna arbeta med en häst som har rätt fysiska förutsättningar för det arbete den ska göra. En välbalanserad häst som inte lägger för mycket vikt på framdelen i förhållande till bakdelen och med bra halsansättning. Kolla benställningen och hur hovarna ser ut- och läs på förstås om hur det bör se ut i idealfallet. Men kom ihåg att helheten är viktigare än detaljerna. Och du som ryttare ska välja en häst med rätt storlek för dig och dina förutsättningar. Om det inte finns film på hästen i annonsen så be om en eller flera filmer.
Om du är ute efter en speciell ras kan det vara klokt att också kontakta avelsföreningar för den aktuella rasen för att lära sig lite mer om just den typen av häst, både fördelar och nackdelar.
Alla hästar förtjänar ju att ridas av en så följsam ryttare som möjligt, men om det uttryckligen står kräver en stadig hand eller rutinerad ryttare exempelvis så betyder det oftast att du behöver kunna sitta still och stadigt utan att störa hästen och ge mixade signaler. Du behöver helt enkelt vara väl rutinerad. Läs också lite mellan raderna- är det en importhäst som är nyligen fraktad till Sverige-hur är den då hanterad, när reds den in, skadehistorik, ålder? Uppvuxen på lösdrift men ”något hanterad” kan betyda att den knappt haft kontakt med människor. Läs många annonser för att kunna läsa dem på rätt sätt, både det som står och det som inte står.