Artikel i samarbete med Svensk Lantbrukstjänst.
När en häst avlider kan det ibland gå snabbt och det kan vara svårt att veta direkt dödsorsak. Obduktion kan användas som ett sätt att få svar på de frågor hästägare eller försäkringsbolag ställer sig. Vi har pratat med Johanna Bårring på Svensk Lantbrukstjänst om den service de erbjuder till hästägare som vill få sin häst obducerad, och om hur det går till.
Svensk Lantbrukstjänst är verksamma i hela landet och de arbetar bland annat med uppsamling av döda lantbruksdjur och hästar samt avlivning med bultpistol. Deras verksamhet består också av obduktionstransporter till Gård & Djurhälsans obduktionsplatser i Skåne och Karlskoga, och kan även obduktionstransportera till SVA i Uppsala. Johanna Bårring arbetar som marknadsansvarig för häst på Svensk Lantbrukstjänst och berättar om deras verksamhet och hur de kan hjälpa till när en häst ska obduceras.
”Vi arbetar med avlivning med bultpistol, och där är det bra om du som hästägare innan avlivningen funderat över vad du vill ska ske med hästen efteråt. Du kan välja mellan kremering, att hästen återgår tillkretsloppet och bli värme i hus och hem, eller nedgrävning. Tänk då på att inte avliva med avlivningsvätska. Och så finns då möjligheten till obduktion, vilket många hästägare inte känner till. Innan hästens körs till kremering eller energiåtervinning kan kunden välja att få sin häst obducerad av obducerande veterinärer på Gård & Djurhälsan, som Svensk Lantbrukstjänst samarbetar med.”
Johanna fortsätter berätta att obduktion av häst är vanligare i utlandet, på Irland är hästobduktion exempelvis vanligt medan det här i Sverige sker lite mer sporadiskt. För lantbruksdjuren finns en organiserad verksamhet kring obduktion, men för häst saknas detta. Det är mer av en bisyssla Gård & Djurhälsan utför när fall kommer in. Många hästägare vet inte att de kan obducera sin häst, men hade min egen häst avlidit plötsligt och av oklar anledning hade jag ju velat veta varför, fortsätter Johanna.
Ulrika Rockström arbetar som verksamhetschef på Gård & Djurhälsan och hon berättar att det vanligaste är att kastade hästfoster kommer in för obduktion och/eller provtagning för att se om kastningen berott på någon smitta. I vissa situationer vill även försäkringbolaget säkerställa dödsorsak och det händer även att hästägare eller veterinärklinik vill veta varför hästen insjuknat och dött. I dessa fall finns det mycket värdefull kunskap att hämta fortsätter Ulrika, då en viktig aspekt med att obducera just är att öka på kunskapsförrådet. Utan en obduktion kan dödsorsaken inte helt säkerställas, men med obduktion kan den sannolika diagnosen fastställas mer exakt, till exempel vid kolik.
I dessa tider med hästar som reser, importeras och exporteras är obduktion också ett viktigt verktyg ur smittspårningssynpunkt. Vi behöver veta säkert vilka nya smittor som kan tänkas kommit in i landet, för att kunna skydda våra hästar.
En anledning till att inte fler hästar obduceras i Sverige kan vara att hästägare tror det är lite krångligt och skulle kunna innebära mer administration och merarbete. Men genom att kontakta Svensk Lantbrukstjänst får du hjälp direkt med hur du ska gå tillväga och detta gör proceduren enkel för dig som hästägare. Veterinären och hästägaren får ett preliminärsvar kring dödsorsak samma dag som hästen obduceras. Sen dröjer de sista proverna någon dag eller några veckor att få svar på.
Kostnaden för en obduktion ligger på cirka 6400 kronor exklusive moms och då ingår vissa provtagningar, och sen kan du välja att addera fler provtagningar om det behövs.
Johanna Bårring berättar att om du som hästägare har frågor inför eventuell obduktion eller angående transporten dit är du välkommen att kontakta Svensks Lantbrukstjänst. Har du frågor eller funderingar efter utförd obduktion är du alltid välkommen att kontakta Gård & Djurhälsan.