I stolt annonssamarbete med K9 Horse.
Våren är här på många håll och med den kommer några säkra vårtecken. Ljuset kommer tillbaka, leriga hästar och pälsfällning! Det finns en hel del som man kan göra för att underlätta för både hästen och sig själv under denna period - läs mer om det nedan!
Under pälsfällningen upplever många hästägare att deras hästar blir lite extra känsliga, glanslösa i pälsen eller griniga. Det finns dock inga vetenskapliga studier som visar att hästen har behov av extra tillskott just under pälsbytet, men för att göra det så enkelt som möjligt för hästen kan det vara bra att se över hästens foderstat, i synnerhet under den här perioden. En välmående häst med en foderstat som täcker alla behov och är välbalanserad reagerar oftast inte så mycket på ett pälsbyte. Man kan också stötta med utvärtes produkter som bra schampoo, leave-in balm och en vårdande glansspray.
När börjar pälsbytet?
Pälsfällningen kan börja redan i januari vilket beror på antalet ljustimmar på dygnet ökar, och detta påverkar det hormon som bland annat styr pälsbytet. Hur lång tid det tar för hästen att byta päls varierar beroende på ras, allmänt hälsotillstånd och ålder. Äldre hästar kan ha det lite tuffare vid pälsfällning och det kan ta lång tid. Men ett pälsbyte är en resurskrävande process för alla hästar.
Vad består hästens hårrem av?
Hästens hår består till största delen av protein, och ungefär en fjärdedel av det protein som ska täcka hästens proteinbehov går åt för att producera ny sommarpäls - därför kan en del hästar behöva lite extra protein under den här perioden. Om de har brist på protein redan sen tidigare kan det leda till ett pälsbyte som tar längre tid och att hästen blir mer påverkad. Hårstråna består också av mineraler (exempelvis koppar och zink), vatten, fett, och melanin (pigment).
Välbalanserad foderstat och vårdande yttre produkter
Så för att stötta hästen på bästa sätt under pälsbytet se till att den har en välbalanserad foderstat som väl täcker alla hästens behov - framförallt på protein, men även på mineraler och fettsyror. Då hästen kan bli lite mjällig i pälsen under pälsfällningen kan du duscha hästen någon gång, använd då gärna ett riktigt milt och återfuktande schampoo för att inte riskera att huden blir torr, t ex K9 Aloe Vera schampoo och conditioner. Massera hästen vid dusch så att blodcirkulationen i huden ökar. Om du upplever hästen som känslig vid borstning under denna period kan det också underlätta med en leave-in balm som exempelvis K9 Hydra Keratin+. Denna kan användas på både fuktig och torr päls.
En häst med välbalanserad foderstat där alla behov är tillgodosedda har normalt sett en glansig päls, men om du vill få till den allra sista snygga finishen kan du använda en skonsam och vårdande glansspray som Mirra Shine från K9. Den kan sprayas upp och ner, gör det lätt att borsta, motverkar slitage på hårremmen. Den kan också vara bra att använda om din häst är känslig vid borstning under den här perioden.
En del hästägare ger hästen extra B-vitaminer under den här perioden. B-vitaminer är vattenlösliga och hästen tillverkar dem själv i sin grovtarm. Om din häst har en välfungerande matsmältning och får i sig tillräckligt med grovfoder behöver den sannolikt inte extra B-vitaminer. Däremot kan man som sagt stötta hästen på annat sätt enligt ovan.