Augusti är här och vi har ett par fina månader framför oss med mjuka grusvägar, lagom temperatur för träning och hästar som ska förberedas för kommande utmaningar. Läs mer här om hur du planerar din unghästs träning under hösten för en hållbar och motiverad häst.
Oavsett ålder på din unghäst är det bra med tydliga målsättningar för att kunna göra ett bra upplägg för hösten- det ger struktur. Sen är alla hästar individer och en bra hästägare anpassar träningen därefter. En träningsdagbok är ett bra redskap för att följa utvecklingen och analysera din träning. Om du inte själv sitter på kunskapen att göra grundarbetet med din unghäst- tveka inte att ta hjälp från en duktig unghästutbildare. Det är ju nu grunden till den hållbara och ridbara hästen byggs- som tycker att arbetet är roligt och förstår vad ryttaren vill.
På hösten när du tar in 2,5 åringarna är det dags för ”förskolan” och de kan ha lite olika färdigheter vad gäller grundhantering. Från mycket hanterade till relativt ohanterade. Att hästen ska gå 3 årstest till våren är ett bra mål, och även om du inte tänkt visa din häst kan det vara en bra utbildningsplan att gå efter då den är tydlig.
Själva utbildningsperioden är ca 7-8 veckor under hösten då en vecka består av arbete 3-4 dagar per vecka och resten hagvistelse i grupp. Hästen behöver mycket tid för att bara vara häst och smälta kunskapen.
Själva utbildningen under hösten består av grundläggande hantering som hovlyft, rykt, uppbindning med mera. Hästen ska lära sig förstå röstkommandon, att ledas korrekt, longering med kapson- det går bra att tömköra ute också. Sadelvänjning och att vänja hästen vid bett i munnen görs också, och därefter inridning under lugna former, och man lär hästen då hjälperna för skritt, trav och galopp. Om allt fungerar bra kan man prova att rida ut med trygg täthäst. Enkla löshoppningsövningar görs också nu under hösten. Gör en tandkoll med veterinär också så att allt ser bra ut i hästens mun.
Efter denna utbildningsperiod är det dags för den viktiga vilan i 2-3 månader, innan vårens arbete inför 3-årstestet påbörjas.
Efter sommarens vila repeterar man det man gjorde under våren, upplägget med arbete 3-4 dagar är samma som året före. Utbildningsperioden är ofta ca 3 månader, med inlagda återhämtningsperioder om 7-10 dagar då hästen vilar och går i hage med hästkompisar. Beroende på inriktning kan hopphästen, efter att den förstår de grundläggande hjälperna och kan balansera sig själv, börja introduceras i hoppning under ryttare. Det är travhoppning och enkla uppgifter som gäller så att hästen lyckas varje gång. Viktigt med mycket ridning utomhus, gärna i grupp för att främja framåtbjudning och arbetsglädje. Själva grundutbildningen består av enkla övergångar, lära hästen att hitta sin egen balans i en lämplig form. Enkla ridvägar och stora böjda spår. Efter grundutbildningen är det vila i 2-3 månader. Under våren är det sen eventuellt dags att förbereda hästen för 4 års championat om hästen är redo för det, och även om inte hästen är tänkt att gå championatet är det en bra målbild för hur arbete bör läggas upp under våren.
Efter den viktiga sommarvilan påbörjas utbildningsperioden, som är 4-5 månader med arbete 4-5 dagar i veckan och vila i hage däremellan. Under utbildningsperioden lägger man också ofta in 1-2 återhämtningsperioder. Longering, tömkörning och löshoppning kompletterar ridningen som även här sker mycket utomhus, och konditionsträning utomhus läggs in. Utbildningsperioden fokuseras bland annat på halter, övergångar, påbörjan på sidvärtsrörelser i skritt och trav. Reglera steglängd i trav och galopp. Ryggning från marken. Hopphästar ska vänjas vid olika typer av hinder och kunna hoppa dem okomplicerat. Kunna hoppa en bana med enkelhinder på max 1 meter med bibehållen rytm och balans. Kunna hoppa enkla terränghinder. Efter utbildningsperioden lägger man in en viloperiod på 4-8 veckor.
Det är fortsatt grundutbildning men med ökade krav, hästen ska alltid tycka att det är roligt och arbetet ska läggas upp därefter. Om du inte själv är duktig på att lära hästen galoppombyten, ta gärna in hjälp från unghästutbildare. Utbildningen under hösten pågår i 5-6 månader med arbete 5-6 dagar per vecka och däremellan hagvila. Mycket arbete utomhus, och komplettera med tömkörning. Konditionsträning är en del av träningen. Utbildningen kan bland annat innehålla halt och ryggning, bakdelsvändning, travarbete med självbärighet på raka och böjda spår. Tempoväxlingar i trav och galopp. Påbörja arbete med skolorna i trav. Enkla byten och introduktion för hjälperna till galoppombyte. Upplägget är detsamma för hopp- och dressyrhästar. För hopphästar kan man även introducera dem för vattengravar, 1-2 meter.