Sommaren är snart slut och det är hög tid att börja lägga grunden inför tävlingssäsongen. Men hur bygger man hästen hållbart och hur förbereds den på rätt sätt? Läs mer här!
Hur man lägger upp sin säsong beror lite på hur sommaren sett ut för hästen, om den har vilat eller hållits igång. I denna artikel utgår vi från en häst som haft en betesperiod och behöver sättas igång efter en längre tids vila.
Det är svårt att nå fram om man inte vet vart man ska. Så börja med att sätta upp målet för säsongen, den kan vara ett program, en rörelse eller ett moment. Dela sen upp detta i mindre delmål där du kan vara tydlig med vad som krävs för att nå målet, till exempel bättre styrka eller mer liksidighet. Delmålen kan också bestå av att du som ryttare har bitar du behöver förbättra i din sists och inverkan för att nå målet.
Mycket tid behöver läggas på grundstenarna och den uppbyggande mängdträningen. Ju mer tid du lägger på grunden ju lättare når du målet. Koppla tidsplanen till en träningsdagbok så du har en tydlig väg framåt och notera gärna i dagboken hur det gick och hur det kändes. Att följa upp är också en del av planen. Planera in första tävlingarna om ett par tre månader om det är ett upplägg som passar din häst. När tävlingssäsongen väl är igång ska du bara behöva underhålla din häst. Styrkan och konditionen ska vara där.
Du behöver också analysera hur mycket din häst ska tävla. Vissa hästar kan och bör tävlas oftare medan andra mer sparsamt- de tär olika. Om du ska tävla mycket får du också planera in hur eventuella träningar för tränare ska läggas in, och planera för återhämtning efter både träning och tävling.
Både hästen och du ska hålla över tid så grunden är det viktiga- och här kan man inte slarva eller stressa. Låt det ta tid, ha inte för bråttom! Lägg mycket tid på arbete utomhus den första tiden. Skritt och trav längs bra lämpliga vägar. Undvik gärna ridhus utan försök hitta arbetsglädje och tänk stärkande långsamt arbete för leder och ligament- kvalitetsridning. Klassiskt roadwork. Det finns en mängd olika upplägg på nätet om du googlar lite- det blir ofta som en sorts långsam intervallträning. Viktigt att hästen går i balans med nosen något framför lodplan och driver sig framåt på rätt sätt- så den inte hamnar på bogarna.
Varje träningspass behöver träna antingen liksidig styrka, smidighet, kondition eller balans. Precis som när man tränar sin egen kropp. Och kom ihåg grundjobbet med din kropp också- det är minst lika viktigt. Om du kräver att din häst ska prestera ska du också kunna prestera. Vad behöver du utveckla för att bli den bästa ryttaren din häst kan få? Hästen ska inte behöva kompensera för dina brister.
Variera träningen så att det blir roligare både för dig och hästen. Träna utomhus så ofta som möjligt och lägg gärna in markarbete, arbete för hand eller med Equiband så du bygger hästen även utan ryttare. Träningen ska vara avspänd och bygga på arbetsglädje och bra kommunikation mellan dig och din häst.
Det generella rådet är att träna en eller ett par nivåer över sin tävlingsnivå, för när du väl tävlar ska det kännas lätt. Framgången på tävlingsbanan är ett kvitto på att grundridningen gått bra. Allt runtomkring tävlingen kan ändå göra att det blir ett snäpp svårare än på hemmaplan med ny miljö och viss tidspress med mera.
Alla bitar behöver vara på plats. Gör en bra rätt foderstat anpassat efter grovfodret och hästens behov. Ta hjälp om du är osäker, från en utbildad foderrådgivare. Se även över utrustningen, sadelns skick, ligger den bra- behöver den eventuellt stoppas om? Hästen ska också kunna sätta muskler i sin utrustning och justeringar kan behöva göras.