Pontus Hugosson är en av Sveriges främsta fälttävlansryttare och inför den digitala clinic som sänds ikväll på Hästnet, fick vi chansen till en kort intervju.
Hur länge har du ridit och tävlat i fälttävlan?
Sedan början av säsongen 2009. Men jag tränade terräng ända sedan jag var 12-13 år.
Tävlade du i andra discipliner innan?
Jag tävlade endast banhoppning fram tills jag var 19 år. Sedan byte jag till fälttävlan. Det är ett av de bästa besluten jag gjort.
Är fälttävlan en extremsport?
Ja, jag tror att de flesta som skulle kategorisera den som det. Men jag skulle säga att den faller in i den kategorin först på en högre nivå. Innan dess skulle jag bedöma den som lika mycket extremsport som vanlig banhoppning.
Har du själv skadat dig på något vis?
Nej, jag har klarat mig ganska bra för att ha ridit så pass länge på den nivån jag gjort i fälttävlan. Jag har ju skadat mig ordentligt vid andra tillfällen men inte i fälttävlan.
Vad är det värsta du har varit med om?
När jag gick omkull och hästen satte en av sina broddar in i mitt knä i samband med att den reste sig upp.
Har folk generellt förutfattade meningar om fälttävlan som farligare än det är?
Ja. Även många hästmänniskor utanför sporten har förutfattade meningar vilket förvånar mig. Hästsport och hästhantering valde ju inte de flesta för att det är”riskfritt”. Men i Sverige tror jag många inte förstår att risken förändras först vid en högre medelnivå. Innan dess är riskerna inte värre än i andra discipliner. Sedan kan man sitta på en mer eller mindre farlig häst samt vara en mer eller mindre riskbenägen ryttare men då kvittar det vilken disciplin man rider.
Vad är viktigast för att minimera riskerna?
Att träna för tränare som börjar instruera ”säker ridning” tidigt. Säkerhet handlar väldigt mycket om kunskap.
Vad är det bästa med fälttävlan och vad var det som gjorde att du fastnade för just fälttävlan?
Det är så mycket jag gillar med fälttävlan men det bästa tror jag är när man får uppleva förtroendet som skapas mellan häst och ryttare i terrängen. För när man rider terrängen på en stor tävling och risken är hög, har hästen och ryttaren bara varandra att lita på.
Vad krävs för att bli en riktigt duktig fälttävlansryttare?
Mycket träning! Bra mentalitet och koordination. Det svåra är att forma om sin ridning för varje disciplin. Bra balans. Din balans utmanas på så många olika sätt eftersom det är tre discipliner i fälttävlan. Mycket kunskap! Att veta hur du ska göra blir många gånger avgörande.
Hur vet man om ens häst passar för fälttävlan?
Man frågar och lyssnar på tränare som har erfarenhet att ta fram fälttävlanshästar.