När du väl hittat en eller flera hästar du är intresserad av är det dags att boka provridning. Men vilka frågor bör du som hästköpare ställa före provridningen, vad ska du ta reda på när du är där, och hur ska provridningen bli så bra som möjligt? Läs mer här!
När du tittat igenom ett antal hästannonser och kontaktar säljare är det redan innan bokning av provridning en del frågor som det kan vara bra att få svar på, och ibland behöver du dubbelkolla exempelvis skadehistorik med hästens försäkringsbolag.
Vid första kontakten är det bra om du som spekulant får reda på en del grundläggande frågor som du bör förberett innan. När du kontaktar säljaren så respektera hur denna vill bli kontaktad och vilken tid på dygnet. Berätta gärna lite om dig själv, vad du söker och vad du kan erbjuda hästen så finns det bättre förutsättningar för en bra matchning. Ju mer du kan få reda på om hästen, gärna hela livshistorien från födseln, desto större chans att du hittar helt rätt häst för dig.
- Varför ska hästen säljas?
- Be säljaren berätta hur hästen är att hantera och rida, och hur är temperamentet?
- Hästens stam om det inte framgår av annonsen
- Var är hästen försäkrad, och har den haft samma försäkringsbolag hela tiden eller är det olika bolag? Vilken typ av försäkring har hästen och finns det några restriktioner?
Be säljaren berätta om hästens skadehistorik och var uppmärksam. Om hästen varit skadad hos nuvarande ägare be om journalkopior från veterinären. Om du är osäker på hur skadorna ska bedömas så fråga en veterinär. Ett annat sätt är att genom en fullmakt från ägaren tala med veterinär och begära ut alla journalkopior som finns på hästen. Du kan även med en fullmakt, kontrollera hästens skadehistorik hos försäkringsbolaget.
Skaffa gärna information om säljaren,
Om allt är sin ordning är det dags att bestämma tid för provridning, om möjligt provrid gärna fler gånger. Det kan också vara bra att din tränare eller en kunnig vän är med vid tillfället, och denne också kan provrida en stund. Om det inte är möjligt be helst säljaren rida först så du får se hästen under ryttare. Filma gärna så du kan visa din tränare om hen inte är med.
Innan ridningen är det bra om du hanterar hästen och gör allt som du normalt sett gör, som att ta in den från hagen och göra den iordning. Var uppmärksam på hur hästen beter sig, om den är lugn och verkar tillfreds eller visar tecken på oro. När hästen är i stallet känn igenom kroppen, titta om den är symmetriskt musklad och hur den står och fördelar sin vikt på benen. Känn igenom rygg och ben, leta efter värme eller tecken på att den är känslig för tryck.
Provridningen läggs upp efter hästens utbildningsnivå, så en häst utbildad för LA dressyr ska klara rörelser till den nivån och motsvarande för hopphästar. Provridningen är just ett prov och du bör ha en plan för hur den ska läggas upp, då du inte rider lika länge som ett vanligt träningspass.
Om du bara har ett tillfälle att provrida så kolla om det finns möjlighet att rida ut någon kortare slinga så du vet att hästen fungerar för uteritt också. Annars är det bra om du kan provrida mer än en gång.
Om allt fungerat bra vid provridningstillfället, hör gärna om du kan provrida vid ytterligare något tillfälle. Om allt går enligt plan är det efter detta dags prata affär, diskutera pris och eventuell handpenning. Innan affären slutförs ska hästen genomgå en veterinärbesiktning. Om allt klaffar kom ihåg att ha hästen försäkrad direkt när du hämtar den, och att passet följer med. Det ska inte skickas i efterhand utan följer alltid med hästen.
Charlotte Jibréus - Charlotte är en hippolog med ett stort och brett hästintresse. Charlotte har arbetat i hästbranschen sedan 2007 som bland annat ridlärare, stallchef, foderrådgivare, föreläsare och försäljningschef.