Py Jägerden är ett välkänt namn inom ridsporten och har varit en del av ATG Talang sedan programmets tidiga år. När ATG nu firar tioårsjubileum reflekterar Py över sin resa som ryttare, från början till nu.
För nio år sedan, när Py blev en del av ATG Talang, arbetade hon heltid med hästar. Idag är det mycket som är sig likt. Hon bor utanför Eskilstuna där hon har ett gäng hopphästar i träning och tävling. Förutom sitt arbete med hästarna är hon konsult på Strömsholms ridskola, där hon undervisar gymnasieelever i hoppning. Py håller även kurser och föreläsningar runtom i landet. Trots förändringar och nya uppdrag, har hästar alltid varit kärnan i hennes vardag.
Py började sin resa på riksidrottsgymnasiet i Strömsholm. Efter examen arbetade hon ett år hos den framstående ryttaren Emma Emanuelsson i Göteborg. Idag har Py sina hästar inackorderade i Kvicksund, där hon har varit i ett år. Hon har tidigare haft sina hästar i en rad olika stall, från den första ladan med en ridvolt på 20x20 meter till dagens välutrustade anläggning. "Vi har jobbat oss uppåt," säger Py och skrattar åt sin resa.
När Py först blev utvald till ATG Talang hade hon ingen klar bild av vad programmet skulle innebära. "Jag hoppades bara att det skulle bli roligt," berättar hon. Att bara ha blivit uppmärksammad och utvald var en ära i sig. Och det visade sig att förväntningarna uppfylldes.
Under sin tid som ATG Talang fick Py många värdefulla erfarenheter, inte minst från träffarna med Maria Terese i Norge, där fokus låg på sits och position i ridningen. Ett annat område där Py utvecklades var inom medieträning, något hon själv erkänner inte var hennes starkaste sida. "Men det var roligt och något jag har haft stor nytta av," säger hon. Programmet gav också många nya kontakter, som ledde till spännande samarbeten. Bland annat köpte hon en travhäst tillsammans med Kanal75, vilket resulterade i ett samarbete med ATG och Svenska Hästars Värn, där hon hade en travhäst i ridträning.
Py betonar att samarbetet mellan de olika disciplinerna inom ATG Talang var en av de mest givande aspekterna. "Det har gett mig möjlighet att verkligen fokusera på de områden jag behövde utveckla, både som ryttare och som egenföretagare." Hon framhåller att det inte bara handlar om att rida bra, utan att framgång i sporten kräver så mycket mer. "ATG Talang har lärt mig att resultatet beror på vad man väljer att prioritera."
Att arbeta som professionell ryttare innebär också utmaningar. Py äger få hästar själv, och att förlora en bra häst kan vara både emotionellt och professionellt krävande. "Det påverkar hela teamet när en häst försvinner ur stallet," säger hon. Att hantera dessa förändringar kräver både mental styrka och energi för att börja om med nya hästar.
Py har en passion för att arbeta med unghästar, men hon har också som mål att utveckla sina äldre hästar för att tävla på högre nivåer. "Det är allra roligast att jobba med de yngre hästarna när man har en äldre häst som kan visa vägen."
Till de som funderar på att söka till ATG Talang har Py ett tydligt råd: "Sök, även om du inte känner dig helt redo. Vad är det värsta som kan hända? Att du får ett nej?" Hon poängterar också att det finns andra utvecklingsprogram genom förbundet som kan fungera som förberedande steg mot att en dag bli en ATG Talang.