Under sommaren är det många som åker på meeting och tävlingar, eller kör sin häst på sommarbete på annan plats. Detta kan innebära långa transporter och vid varma sommardagar är det viktigt att se till så att hästen har det så bra som möjligt i transporten, för att göra resan till en bra resa för alla. Läs mer här om hur du underlättar resan för din häst i sommarvärmen.
Oavsett om det är en längre eller kortare resa finns det några grundläggande saker att ha koll på, och vid längre resor krävs det lite mer planering. Du får transportera dina hästar upp till åtta timmar. Om transporten uppfyller vissa krav kan du få transportera hästarna över åtta timmar, du kan läsa mer om kraven på Jordbruksverkets hemsida.
Ska du ut och åka så är A och O att gå igenom transporten för att känna dig trygg, bromsar, däcktryck, att golvet är besiktat och att ventilationen fungerar felfritt. För att kunna ha koll när du kör behöver transporten en termometer- en snabb höjning av temperaturen kan indikera transportsjuka hos hästen. Det kan också vara bra med någon form av kamera installerad så du kan se vad som händer när du kör.
Ha bra med strö i boxen, mocka ur den vid pauser så det blir en bättre miljö för hästen under färd. Se också till att ha med dig kniv och brandsläckare om det skulle uppstå en akut situation.
Under bra förhållanden tappar hästen två kilo vätska i timmen under transport. Under dåliga förhållande tappar den fyra kilo vätska, så det gäller att fylla på. Det kan vara lite knepigt att få hästar att dricka när de inte är hemma, men det finns en del knep att ta till. Många hästar älskar mash, så att blanda lite mash med mycket vatten och ge hästen under pauserna är smart. Andra trick är att använda samma hink som hemma, bland i lite äppelcidervinäger i vattnet eller äppeljuice. Är det mycket varmt ute kan du också lägga lite salt i vattnet. Det kan vara bra att träna hästen hemma på att dricka smaksatt vatten.
Ventilationen är otroligt viktig när du kör hästen, kom ihåg att det inte ska vara tätt baktill utan det ska finnas luftning bak så luft kan sugas ut bak och ny luft tvingas in fram. Bra ventilation behövs för att undvika risken för transportsjuka och för att hästen ska åka tryggt och bekvämt.
Riskfaktorer och symptom på transportsjuka:
Riskfaktorer:
- Hästen får för lite vatten
- Luften är dålig
- Hästen kan inte sänka huvudet
- Hästen är spänd under transporten
Symptom:
- Feber
- Förhöjd andningsfrekvens
- Dålig aptit
- Nedsatt allmäntillstånd
- Hosta och näsflöde
Planera din rutt och vanligen väljer man den snabbaste, planera även in pauser då det är ansträngande för hästen att resa- det kan vara bra att planera in var dessa pauser kan ske redan i förväg. För att vara extra väl förberedd kan du gärna ha koll på alternativa vägar om det skulle bli långa köer.
Om du behöver övernatta så scanna av kontaktnätet och hästgrupper på nätet efter lämpliga platser, det finns också hästhotell på flera platser i Sverige.
Passet följer med hästen, så det ska med. Hästpasset ska också följa med när hästen transporteras eller lämnas bort tillfälligt för till exempel för utlåning, utbildning eller avel. Om hästen ska vara på ny plats i mer än 30 dygn (t. ex. längre sommarbete) ska den registreras på den anläggningen av anläggningsägaren, detta för att man ska kunna veta var Sveriges hästar är någonstans och framför allt för att kunna spåra smitta. Om du ska åka utomlands behöver din häst också ha ett hälsointyg utfärdat av veterinär.