Vintern erbjuder härligt ljus med snön och bra möjligheter till ridning utomhus, om man är rätt förberedd. Kylan kan dock vara påfrestande och det kan vara hårt, halt och knaggligt. Och mörkt. Läs mer här om hur du kan rida säkert i vinter, för både häst och ryttare.
Många ryttare och hästar har inte tillgång till ridhus och såhär års är paddockarna ofta knaggliga och hårda. Det finns en del att tänka på den här årstiden för att det ändå ska vara roligt och säkert att rida för både dig och hästen.
Idag finns ingen anledning att frysa när man rider, och det är alltid bättre att behöva klä av sig än på sig. Med termiska värmare i stövlarna och varma stallskor fryser du inte om fötterna. Använd gärna öronvärmare under hjälmen och en skön tub vid halsen så inte värmen sipprar ur jackan (inte halsduk då den innebär en olycksrisk). Termokjol och en bra jacka eller ridrock, och fodrade handskar är skönt. Handledsvärmare är också praktiskt.
Om hästen är klippt är det bra med ett ridtäcke eller ländtäcke kalla eller blåsiga dagar. Hästar är inte lika känsliga som människor för kyla. Men om det är mycket kallt kan det vara tufft för deras luftvägar med tyngre träning så då behöver man anpassa.
Man får anpassa ridturen efter underlaget och undvik is och skare där hästen kan fläka eller skära sig. Men det går ofta utmärkt att rida i skogen, klättra, rida serpentiner med mera. När det är halt behöver skodda hästar brodd för att inte halka och riskera fläkskador. De flesta väljer att ha två broddar i trakterna, men hovvinkeln förändras då så vissa väljer istället fyrbroddat- två brodd fram och två bak. Detta påverkar dock glidmomentet negativt och ger större belastning på hovled och kotled. Brodden ska inte sitta i jämt utan ta ur dem när de inte används och plugga gärna broddhålen så inte smuts lägger sig där så går det snabbt att brodda nästa gång det behövs.
Oskodda hästar kan ha boots med brodd när de rids ut för att hjälpa mot halkan.
Snösulor underlättar väldigt mycket då du slipper styltor när du rider i snö. Prata med din hovslagare så dessa sätts på när det är risk för snö. Det finns också snösulor som är avtagbara som du använder vid behov.
Vid ridning eller körning i mörker är det väldigt viktigt att ni syns ordentligt. Fäst reflexer på rörliga kroppsdelar som hästens ben och dina armar. Det finns också ridlampor som visar vitt ljus framåt och rött bakåt. Det kan inte bli för mycket reflexer så använd gärna också reflexväst, reflextäcke, reflexbrösta och reflex på svansen. Tänk på att framförallt benreflexer blir smutsiga, repiga och behöver bytas ut då de syns sämre när de är välanvända.
Reflexerna gör att ni som ekipage syns, men för att du som ryttare ska se var ni rider är en bra pannlampa en smart investering. Titta gärna lite på pannlampor för eftersök och orientering, de har ofta bra ljus. Tänk på att men det är bra om lampan är relativ lätt, har extrabatteri, och går att reglera enkelt från hästryggen.
Om hästen är lerig och smutsig spola av hovar och ben (torka gärna torrt med handduk), ta bort eventuella styltor. Om hästen är svettig använd gärna svett täcke så den torkar snabbare.