Äntligen semestertider och det finns möjlighet att semestra till häst, åka på ridkurs eller ridläger. Utbudet är stort och inriktningarna många, men vad är bra att tänka på när du väljer kurs eller läger? Vad ska packas? Hur vet man vilka arrangörer som är bra? Läs mer här!
Nu när de flesta restriktionerna lättat är det lockande att titta på alternativ för semester till häst i utlandet, och utbudet är jättestort! Det finns allt från kombinationsresor med dressyrträning och vinprovning, till turridning i grupp i magnifika miljöer. Om du vill hålla dig på hemmaplan finns det många bra alternativ i Sverige med för både turridning och träning eller vildmarksäventyr.
Oavsett vad du är intresserad av är det viktigt att arrangören är seriös. Gäller det en ridresa är det bra om arrangören har resegaranti så att du kan få ersättning om arrangören inte kan genomföra resan på grund av ekonomiska omständigheter. Det är också bra om arrangören är specialiserad på ridresor. Om det gäller ridläger kontrollera att arrangören är medlem i SRR-Sveriges Ridlägers Riksförbund, du hittar dem på ridlager.se också. Dess medlemmar förbinder sig att uppfylla gällande lagar och regler kring till exempel djurhållning, miljö och hälsa, brand och miljö. Sen får du titta på referenser, vad tidigare resenärer (i närtid) lämnat för omdöme. Gå inte på pris, utan säkerställ att du får en trygg, positiv upplevelse och att arrangören håller vad den lovar.
Olycksfallsförsäkring är bra att ha, och kolla gärna så att arrangören också har ett bra försäkringsskydd. En del researrangörer har särskilda avbeställningsskydd som du kan teckna hos dem vilket kan vara smart då olyckor kan hända vilket gör att en aktiv semester inte är möjlig. Är du vuxen så också gärna över din stelkrampsvaccinering så den är uppdaterad.
Till ridläger brukar man få med en packlista som täcker in det mesta, och även om du ska på ridresa. Om du ska sitta i sadeln många timmar per dag, och kanske i ett varmt klimat så se till att du har tunna gärna sömlösa ridbyxor som inte kan skava, och det kan vara smart att packa med skavsårsplåster och skavsårscreme som Lanacane® Anti Chafing Gel eller liknande. Svettskydd i hjälm är också en smart grej. Det finns också extra skärmar till hjälmar som kan vara bra att köpa när man rider i värmen en hel dag, som skydd mot solen. Kanske är det ändå dags för hjälmbyte? Det finns säkra ventilerade modeller. En magväska är bra att ha om man ska ut på långtur, man vill kanske ha en vattenflaska nära till hands tillexempel. Ha använd och beprövad utrustning med dig, inget nytt som ska ”gås in”- det blir garanterat skav.
Utbudet är stort, och det finns möjlighet att åka på ridresa eller ridsemester som singel, par, grupp eller familj. Det behöver heller inte vara så att alla i sällskapet rider, utan vissa kanske vill gör annat? Den möjligheten finns också.
För den som är ute efter att rida på egen eller hyrd häst efter ridled kan man pröva Ridled Sörmland, 40 mil anpassad ridled genom vackra Sörmland. Du bestämmer själv längd på turen. https://ridleden.se/
Är det svenskt och vildmark som lockar finns exempelvis populära Trumvallens Fjällridning utanför Vemdalen som erbjuder cowboy-inspirerad vildmarksupplevelse på hästryggen. https://fjallridning.se/sommar/
För dig som vill passa på att träna dressyr eller hoppning lite mer intensivt finns också mycket att välja på tillexempel detta i vackra Italien https://www.horsexplore.se/italien-marche-toppklass-hopptraning
Om man har ett resesällskap som kanske vill hitta på annat än att rida finns också en hel del, varför inte en kombinerad rid- och golfresa, eller ridning och yoga? Det finns många roliga kombinationer som passar de som inte rider själva. Oavsett vad man väljer är sommaren en perfekt tid att skaffa sig lite ny kunskap och inspiration samtidigt som man har semester.