Äntligen dags för ny termin på ridskolan! Många ridskoleryttare inleder nu den nya terminen och får äntligen återse sina hästkompisar- både två- och fyrbenta. Vad är viktigt att tänka på som ridskoleryttare inför en ny termin?
Utrustning
När terminen startar är det bra om man är förberedd, vare sig man är ny som ridskoleryttare eller har ridit i många år. Det är bra om du ser över din ridutrustning. Har du varit på ridläger i sommar eller ridit i annat stall? Då behöver din utrustning tvättas noga av smittskyddsskäl. Kom ihåg skorna, under sulorna. Är något för litet och kan säljas vidare? Har hjälmen fått någon rejäl smäll är det dags att skaffa en ny. Om det är dags för ny utrustning går mycket att köpa begagnat- men satsa på en bra hjälm, den ska vara ny. Om man är ny inom ridsporten så hör med ridskolan vilken utrustning som kan finnas att låna. Ofta finns exempelvis säkerhetsväst till låns så det behöver man inte alltid köpa en egen.
Om du är ny på ridskolan och som ryttare behöver du följande: ridhjälm, skor med klack (gärna med shortchaps till för stabilitet (att rida i skor och ridstrumpor kan ge en ganska instabil underskänkel), handskar, ridbyxor. Säkerhetsväst finns ofta att låna men hör med ridskolan. Ibland kan man även låna hjälm.
Mål inför terminen
Om du har ridit tidigare kan det vara bra att stämma av med din ridlärare hur denna termins upplägg ser ut och vad målet för din grupp är? Kanske har du egna mål som du strävar efter, tillexempel att börja tävla, klara ett visst dressyrprogram på godkänd nivå eller klara en viss rörelse på ett bra sätt? Eller komma över din hopprädsla? Ju mer information du kan ge din ridlärare ju lättare vet hen hur hen kan hjälpa dig att nå dit.
Man bli aldrig fullärd inom ridningen- och bara för att man kan något betyder det inte att man kan göra det bra. Inom ridsport är det verkligen detaljerna som avgör, så fundera över vad just du vill finslipa.
Om du är ny på hästryggen är det bra om du kommunicerar med din ridlärare i anslutning till eller efter lektionen, vad tyckte du om, är du rädd för något, vad vill du träna mer på? Så kan din ridlärare hjälpa dig på bästa sätt.
Träna annat utöver ridningen?
Många ridskoleryttare tränar någon annan sport utöver sin ridning, men om du inte gör det kan det vara en bra idé om du vill utveckla dig som ryttare. Kompletterande och allsidig träning är ett smart sätt att få bättre bålstabilitet, liksidighet, kroppskontroll och kondition. Ridning är en sport, men för att bli en bra ryttare- eller bara få mer glädje i ridningen och göra livet lite lättare för den häst du rider, är kompletterande träning ett viktigt verktyg. Vilken sport eller träningsmetod du väljer spelar mindre roll, gör något som du gillar!
Skaffa dig känsla för hästar- var mer i stallet!
Att skaffa sig hästkunskap och känsla för hästar tar tid. Om du rider på ridskola och bara är i stallet före och efter din lektion hinner du kanske inte bygga en relation till hästen som djur, vilket kan vara både lärorikt och härligt. Om du har möjlighet att vara mer i stallet så var gärna det, kanske skaffa en sköthäst eller bara umgås med hästarna, titta på när andra rider eller hjälp till med något som du klarar av. Att bygga en relation till hästen som djur för att lära sig läsa av den bättre är en kunskap man som ryttare aldrig kan få för mycket av.