Testerna för 3- och 4 åriga hästar görs på olika platser i landet under våren, främst i maj. Att visa sin unghäst är ett bra delmål för att få en tydlig plan i hästens utbildning till ridhäst. För att kunna ge sin häst de bästa förutsättningarna till ett bra test behöver den förberedas, och även teamet runt hästen. Läs mer här om hur du förbereder din häst på bästa sätt.
Att testa sin häst på unghästtest är dels bra för att ha egna tydliga mål med hästens utbildning, men också ur avelsperspektiv då man behöver veta hur olika egenskaper nedärvs. För att kunna ta reda på det behöver så många olika hästar som möjligt testas på ett standardiserat sätt. För att hästen ska kunna bedömas behöver den vara registrerad i SWB, och hästen ID kontrolleras även vid bedömningen. De moment som ingår under ett unghästtest är:
- Mankhöjdsmätning
- Exteriörbedömning
- Bedömning av gångarter i frihet och vid hand
- Bedömning av löshoppning
- Ridprov (frivilligt, men behövs om hästen ska kunna få diplom)
Det är värdefullt med ett bra sammansvetsat team runt din häst inför testet, och då behöver ni träna först. Framförallt piskföraren behöver träna på placering och timing. Vid all bedömning är det viktigt att komma ihåg att domaren dömer det som hästen visar för dagen, och det kan förändras mycket över tid. Unghästtest är inget slutmål utan ett delmål.
Räkna med att det tar ett par månader att förbereda hästen för ett test och börja helst på hösten när de är 2,5 år så de har tid för återhämtning också. Hästen ska också vara i utmärkt fysiskt skick inför bedömningen - detta är ingen quick fix utan behöver göras några månader i förväg. Tänk igenom hästens utrustning, till exempel är det smart att ha karbinhakar på tyglarna vilket underlättar vid löshoppning eller lösgalopp, och tänk på val av träns som ska framhäva huvudet. Hästen ska även vara mycket välryktad och knoppad givetvis. Träna gärna i olika miljöer, vilket gör att hästen är förberedd på detta inför bedömningsdagen.
Visa hästen för hand
Att visa en häst vid hand på ett korrekt sätt är en konst i sig, och du tjänar mycket på att träna detta moment flera gånger innan. Du vill ge din häst de bästa förutsättningarna att visa sig från sin bästa sida. Läs gärna SWBs anvisningar för att ”visa häst vid hand” och titta eventuellt på några instruktionsfilmer på webben (t.ex. SWBs Youtubekanal) om du känner dig osäker.
Du behöver träna på att leda i skritt och trav, vända och ställa upp hästen korrekt. Tänk på att fästa blicken långt fram så att du leder målmedvetet och inte vinglar. Led vid hästens vänstra bog med tyglarna fattade i höger hand. Vid vändningar är det bra att tänka så liten vändning som möjligt från dig, som en bakdelsvändning ungefär. Vändningar sker alltid i skritt. När du förbereder halten framför domaren är det viktigt att tänka på att hästen ska stå med öppna sidan mot domaren, och om du behöver rätta till så gör det framåt. Försök att inte rätta till för mycket, utan fokusera på att hästen står helt still. Stå framför hästen tills domaren ska se hästen framifrån, då flyttar du dig åt sidan.
Den som visar hästen behöver också kunna springa med hästen för att visa traven. Här gäller det att ha bra flås och kunna göra sin häst rättvisa, eventuellt kan en medhjälpare med långpisk jogga med snett bakom hästen - detta är något som behöver tränas innan.
Att träna på att visa sin häst vid hand är ett bra sätt att träna generellt ledarskap, så även om du inte ska testa din häst är det bra att träna på att visa den korrekt.
Träna löshoppning och lösgalopp
Dessa moment kräver ordentlig förberedelse innan. Hästen behöver veta vad den ska göra och vara så pass förberedd att den kan göra detta i en ny miljö. Även teamet runt hästen behöver förbereda sig, ni bör alla veta vad ni ska göra och var ni ska placera er. Om du aldrig löshoppat en häst förr, ta gärna hjälp av en kunnig och rutinerad person. Pisken är en framåtdrivande hjälp och ska alltid hållas bakom hästen om den används, men försök att inte smälla eller på något sätt agera så att hästen blir spänd. Var tydlig, men håll dig lugn. En spänd häst kan varken galoppera eller hoppa bra.
Träna med förstånd, alltså inte för högt, inte för svårt och inte för länge. 10-20 minuter kan räcka. Det är unga hästar som behöver tid att tänka och återhämta sig, och det är viktigt att de ska tycka att det är roligt. Det är bra om ni hinner träna 5-6 gånger innan testet. Löshoppa i vänster varv men kom ihåg att även lösgaloppera i höger varv så att hästen är van vid det också eftersom hästens galopp kommer att bedömas i båda varven.
Låt hästen bekanta sig med banan genom att leda hästen runt den utan hinder, och låt den sen lösgaloppera lugnt runt utan hinder. Träna på att hästen ska stanna på en bestämd plats. Låt hästen återhämta sig och stanna på spåret mellan sprången så den hinner fokusera om.
Träna på en väl inhägnad bana om ca 20m x 40m. Detta för att efterlikna banan där själva testet utförs och på så sätt underlätta för hästen att förstå vad den ska göra. Tänk även på att skärma av hörn och ta bort skållor på stöd.
Banan till 3-årstestet ser ut såhär:
Källa: Beslutat reglemente unghästtest 2022, SWB.