Allt blir dyrare och så även hästlivet, som redan sedan tidigare är en stor utgift för de flesta. Oavsett om du har 1 eller 20 hästar gäller det att vara smart och påläst när det kommer till hästens foder för att både kunna ha en välskött och rätt utfodrad häst, och göra det så ekonomiskt som möjligt. Läs mer här om hur du kan fodra rätt!
För grovfoderproducenterna i Sverige har det varit ett utmanande år med torkan i maj och juni och därefter rekordregn i juli och augusti. Trots det har man på de flesta håll lyckats få till både en andra och tredje skörd av grovfoder, däremot ser det lite värre ut med tillgången på bra halm på vissa platser.
Med ökade kostnader generellt i samhället och inte minst på fodersidan ökar behovet av ha en bra utfodringsstrategi, för att göra det så effektivt och ekonomiskt som möjligt, utan att göra det på bekostnad av hästens behov. Det finns ett par saker du som hästägare kan tänka på för att få till den mest kostnadseffektiva utfodringen:
Välj grovfoder noga, och även om du behöver betala några kronor mer per kg brukar detta löna sig stort i längden. Om du har hästar med olika behov kan du välja ett så välbalanserat grovfoder som du kan hitta. Då bör kvoten mellan smältbart råprotein och omsättbar energi (MJ) som ligga så nära 6 som möjligt, och hellre något högre än lägre. Det är billigare att tillsätta lite mer energi i fodret med exempelvis extra halm, än att tillsätta extra protein.
Det är viktigt att hästen får sitt behov av energi, protein och mineraler samt mikromineraler täckt. För att göra det så ekonomiskt som möjligt behöver du ha en uträknad foderstat- kan du inte göra det själv så ta hjälp. Det är ganska vanligt att man som hästägare dels ”fodrar med ögat” och missar en del grundläggande behov, dels lägger till en extra tillskott för att man tror de behövs utan att ha räknat. Självklart ska man titta på sin häst så den är i bra hull, väl musklad, har bra hovar och hårrem- men räkna också.
När det är brist på grovfoder och priserna är höga kan man som hästägare lockas att köpa från någon som kanske slagit en gammal vall eller någon som ligger ovanligt lågt i pris. Då riskerar du att få foder av lägre kvalitet, kanske mycket ogräs och i värsta fall giftiga växter. Och det kan också vara låg hygienisk kvalitet, vilket betyder att du inte kan använda det alls- kort sagt kan ”billigt” grovfoder bli väldigt dyrt i längden. Ju bättre grovfoder du ger din häst ju mindre tillskott behöver du. Men du behöver i stort sett alltid ge bra högkvalitativa mineraler och ibland extra protein.
Om din häst alltid lämnar ett par kg grovfoder så minska givan något så du slipper slänga. Givetvis behöver du se så att hästen håller sitt hull och fungerar fortsatt väl i arbetet. Om ni i stallet fodrar hästarna utomhus på marken och hästarna idag trampar ner grovfoder i leran, så bör ni överväga att skaffa en foderhäck eller liknande lösning som sparar mycket spill.
En regnig och mild sensommar gör att gräset fortsätter växa, och om man har möjlighet och tillräckligt med mark kan man spara mycket pengar på att låta hästarna beta ute längre. Du kan ta grovfoder analys på betet så har du ett hum om vad det innehåller och tillskottfodra utifrån det.
Många hästägare fodrar med hösilage som kan vara ganska blött - så det gäller att veta vad man betalar för. Kom överens med din grovfoderleverantör om hur fodret ska prissättas. Priset bör sättas per kilo ts (torrsubstans). Köper du hösilage för två kronor per kilo och hösilaget har en ts- halt på 50%, så betalar du för att få 50 procent vatten. Det faktiska priset blir då fyra kronor/kilo ts. Var observant och betala inte för extra vatten.