De senaste åren har intresset för alternativa behandlingsmetoder ökat och en av dem är ridterapi. Målgruppen är barn och vuxna med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning samt ungdomar med beteendeproblem eller psykisk ohälsa. Och det fungerar, säger Åsa Törnkvist som jobbar med ridterapi.
Med hjälp av ridterapi kan en person förbättra sin koordination, balans och de kognitiva funktionerna. Och sen är det ju roligt också. Oxitycinet, det vill säga må-bra-hormonet, ökar när vi umgås med djur.
Åsa Törnkvist jobbar med ridterapi och driver Åsas H.O.V i Eskilstuna. Hon tycker sig ha märkt en ökad acceptans för ridterapi på senare år. I dag finns till och med utbildningar i ridterapi; Åsa själv har gått sin utbildning vid Novalis i Järna hos Johanna Pechmann som är utbildad sjukgymnast. Och terapiformen fungerar verkligen menar Åsa. Hon har upplevt många fall där hennes elever blivit avsevärt bättre av ridterapin, framförallt när det är barn med nedsatt och styrka och balans som har sökt hjälp.
- Barn med nedsatt styrka och balans blir väldigt stabila av ridningen och brukar snabbt kunna rida utan att man håller i dem, säger Åsa Törnkvist.
Hon tycker att ridterapi är en bra terapiform eftersom det är så många delar av måendet som ökar med hjälp av terapiformen.
- Det är inte bara styrka och balans som blir bättre av ridning. Självförtroendet ökar, känslan av att man kan styra ett stort djur skapar positiva känslor och dessutom finns det en stor glädje i att ha en kompis som inte dömer.
Dessutom blir träningen mycket varierad även om du gör samma övning om och om igen.
- Du kanske får olika hästar som gör att gunget i steget blir annorlunda mellan gångerna som du rider eller så är hästen pigg ena gången och lugn en annan gång. Hos mig rider alla dessutom enskilt vilket gör att lektionen byggs upp helt efter elevens behov och önskemål, säger Åsa Törnkvist.
I Sverige finns ingen forskning som visar att ridterapi verkligen fungerar men enligt en amerikansk studie fungerar terapiformen till och med bättre än traditionell terapi. När Dr Kay Trotter vid University of North Texas lät tolv ungdomar i riskzonen för asocialt beteende delta i hästterapiassisterad behandling och jämförde resultatet med tolv ungdomar i riskzonen som fick vanlig behandling, visade det sig att ungdomarna som fick ridterapi förbättrade sitt tillstånd fortare än ungdomarna i jämförelseruppen.
Det finns ganska många som jobbar med ridterapi och de flesta har sin egen nisch så det gäller att hitta någon som matchar ens behov. En del jobbar med mindfulness och själv jobbar jag med lekfullhet och pedagogik eftersom jag vänder mig till barn. Om man behöver en terapeut som är utbildad sjukgymnast ska man kontrollera att ens terapeut verkligen är det eller så kan man ta med sin sjukgymnast till terapitillfällena, säger Åsa Törnkvist.
Källa: Åsa Törnkvist och Forskning från University of North Texas
https://digital.library.unt.edu/ark:/67531/metadc5489/