Reining är westernridningens dressyr och har vuxit fram ur behovet av att kunna förflytta boskap över ägorna med hjälp av hästar. Bra hästar för det här ändamålet behöver vara hållbara, snabba, uppmärksamma och ha förmåga att anpassa sig till olika situationer och en reining-tävling visar och jämför dessa förmågor hos hästarna.
I reining rider man olika mönster i galopp, på lösa tyglar och med en hand. Hästen ska villigt låta sig guidas genom mönstret medan ryttaren kontrollerar alla rörelser. Det finns 13 olika reiningmönstren och varje mönster innehåller olika moment som ska utföras i en förutbestämd ordning. Ett reiningmönster rids alltid i galopp. Det innehåller snabba och långsamma cirklar, flygande galoppombyten, spinn, rollback, slidestop och backning.
I princip kan man rida reining på vilken häst som helst men på tävlingsnivå är quarterhästar eller painthästar mer lämpade då de är framavlade för ändamålet.
Man kan tävla från junior till vuxen och på flera olika nivåer.
Walk in eller Run in – Det här är två typer av starter där ekipaget antigen börjar reiningsmönstret med att galoppera in eller genom att skritta in till arenans X-poing, det vill säga arenans mittpunkt.
Cirklar – I varje mönster ingår cirklar. De stora cirklarna ska vara snabba medan de små cirklarna ska vara långsamma.
Spin – Hästen står på X-Point och roterar runt sitt inre bakben, åt höger respektive vänster håll.
Rollback – Hästen vänder sig snabbt runt i 180 grader åt motsatt håll och fattar galopp direkt.
Slidestop – Det här är en av de mest karaktäristiska manövrarna i reining. Hästen gör ett hårt stopp i galopp och glider lite på bakbenen.
Backning – uppbackning efter slidestop.
Galoppombyte – Sker alltid på X-Point och ska vara åt höger respektive vänster håll.
Rundowns – Galopp på banans långsida innan till exempel. en slidestop.
Paus – Ett litet stop innan hästen ska göra ett moment till exempel en spin.
Källor: Federation Equestre Internationale https://www.fei.org/ och Föreningen SRHA (Swedish REining Horse Association) http://www.srha.se/