Att köpa häst är spännande men samtidigt oerhört svårt. Du vill naturligtvis hitta den perfekta hästen, som du fullkomligt smälter ihop med, som verkar kunna läsa dina tankar och som du trivs med på alla sätt. Men vad ska du titta efter och vad beror det på att du känner att du passar ihop med en viss häst men inte med en annan? Malin Axel-Nilsson har disputerat i ämnet och har tänkt mycket på de här frågorna.
Att köpa häst är en stor investering, inte bara ekonomiskt men också i tid och engagemang många år framåt. Genom att verkligen tänka efter i förväg kan du bespara dig mycket besvär och slippa äventyra din och hästens välbefinnande.
Malin Axel-Nilsson har forskat om vilka faktorer som påverkar samspel och samarbete mellan häst och ryttare och vad som skapar den positiva känslan när ryttare och häst passar som hand i handske.
I hennes forskning testades hästar och ryttare i olika situationer i stallet och på ridbanan, samtidigt som deras samspelutvärderades. En sak som mättes var hur glad ryttaren blev av att hantera och rida en viss häst. Målet var att ta reda på om man känner sig bättre till mods när man umgås med olika typer av hästar.
De testade hästarna kunde delas in i fyra olika kategorier som skilde sig åt i till exempel hur energiska de var, hur de reagerade på stress och hur samarbetsvilliga de var. En av kategorierna visade sig innehålla hästar som höll sig lugna och visade hög grad av samarbetsvillighet i olika utmanande situationer, även om de kanske inte var de allra mest energiska. Den här typen av häst passar sannolikt väl som ridskolehäst, eller för den oerfarne ryttaren. Det kan vara ännu viktigare att en oerfaren ryttare ställer höga krav på matchningen än en erfaren ryttare.
En ryttare med mer erfarenhet och kunskap om hästar kan nämligen anpassa sig bättre till en knepig häst än en oerfaren ryttare, säger Malin Axel-Nilsson.
Hennes främsta råd är att ta hjälp vid hästköpet av en tränare eller annan hästvan person som känner ryttaren. Till syvende och sist handlar det om säkerhet för ryttaren och hästens välfärd, och det värsta som kan hända är att både människan och hästen riskerar att fara illa om matchningen misslyckas. Man behöver därför fundera över om hästen passar ens personlighet, kunskapsnivå och de mål och syften man har med ridningen. Man bör också fundera över vad man vill göra med hästen här och nu – inte om fem år.
Generellt skulle jag inte rekommendera en ung, oerfaren häst till en oerfaren ryttare, säger Malin Axel-Nilsson.
Hon har noterat att de flesta hästköpare har rätt vettiga kravspecifikationer när de börjar leta efter sin häst, men ser ändå ofta att många till slut fastnar för fel saker.
Ett exempel Malin Axel-Nilsson nämner är när man väljer häst utifrån hästens utseende. Hästen kanske har en snygg bläs eller vackra ögon som man faller för, eller så har man drömt om en fux i hela sitt liv och väljer utifrån det. Ett annat exempel på när det kan bli fel är när föräldrar som har råd och vill satsa på sina barns tävlingskarriärer, köper en svår tävlingsponny till sitt barn. Att köpa en häst som är för tuff innebär att man utsätter både barnet och hästen för risker. Ridning är en riskfylld sport och hästen eller ponnyn är ett stort, starkt flyktdjur. Om hästen eller ponnyn är för svår att hantera eller rida riskerar man att barnet blir rädd och man kan gå miste om allt det härliga som ridningen handlar om.
Det händer också att man köper en häst som fungerar bra hos säljaren men som kan utveckla problematiska beteenden hos köparen. Det kan vara svårt att veta vems ”fel” det är att beteendet utvecklats.
Det kan vara så att köparen inte förstår sig på eller passar dåligt ihop med hästen, som därför utvecklar ett negativt beteende som inte var ett problem hos den första ägaren, säger Malin Axel-Nilsson.
Olika hästköpare fokuserar på olika saker. En del vill lyckas i tävlingssammanhang, andra letar efter en bästa vän och för en tredje grupp kan det vara viktigt att också kunna visa upp att de har ”rätt” typ av häst och letar efter en häst som har presterat på ett visst sätt eller har rätt stamtavla.
I de fall hästägaren känner att det blir fel är det ofta kommunikationen med hästen som är problemet. Det uppstår missförstånd och man kommer inte riktigt dit man vill. En del har också förväntningar om att man ska prestera inom en viss gren eller en viss nivå men det blir inte så. En del ryttare är också rädda för sin häst. Man kanske saknar en grundläggande förståelse för hästens reaktioner och beteende och blir kanske förvånad över att hästen reagerar på en viss situation.
Ofta är ryttaren själv den utlösande faktorn i situationer som inte fungerar. Man kanske pushar hästen för hårt eller utsätter den för en nivå eller typ av träning som hästen inte klarar av. Vi har ett stort ansvar att försöka förstå varför det blir som det blir, säger Malin Axel-Nilsson.
Det är också viktigt att komma ihåg att det är fler saker än ridningen som ska fungera i samspelet mellan ryttare och häst. Därför ska man inte enbart fokusera på hur det känns när man rider när man köper häst, säger Malin Axel-Nilsson.
Det är inte bara ryttare och häst som ska matcha utan samvaron ska också fungera vid hantering och i det dagliga livet med andra hästar och människor i stallet. Man glömmer lätt att ridning är en liten del av livet med häst, och att man faktiskt påverkar sin häst i allt man gör, inklusive val av utrustning, foderstat, hovslagare, hagkompisar och så vidare, säger Malin Axel-Nilsson.
Och det är inte enbart för ryttarens skull man ska försöka få till en bra matchning av häst/ryttare. Felköp drabbar även hästen.
Om ridningen inte fungerar kan det innebära att hästen drabbas av skador. Dessutom känner hästen av om ryttaren och hästen inte förstår varandra och om ryttaren är frustrerad, rädd eller besviken så påverkas hästen av det. En lycklig människa som är lyhörd för sin häst och dess behov smittar helt enkelt av sig på sin häst, säger Malin Axel-Nilsson.
Ryttarens personlighet. Vem är du och vilken typ av häst gillar du?
Hästens temperament. Detta är svårt att bedöma, men du kanske vet vilken typ av häst du trivs med? Eller omvänt, om det finns någon typ av häst som du inte trivs med? Ställ frågor till säljaren.
Ryttarens kunskapsnivå. Vad kan du idag? Hur stor erfarenhet har du, och hur mycket hjälp kan du få från ditt team runt omkring dig? Hästen ska helst inte vara mindre erfaren än du.
Hästens kunskapsnivå. Häst och ryttare ska matcha. Det är svårt (och ibland farligt) för en oerfaren person att utbilda en oerfaren häst. Däremot är det lyxigt att få lära sig av en välutbildad häst som kan mer än en själv.
Fysiska förutsättningar. Dels ska ni passa varandra. Dessutom ska hästen vara lämpad för det du vill göra. Du ska ställa rimliga krav på din häst att utföra typer av uppgifter som den kan klara av.
Ryttarens mål med ridning och samvaro med hästen. Var ärlig. Vad vill du göra här och nu – inte om 5-10 år. Ibland kanske man behöver skaffa flera olika hästar under sitt hästliv.
Källa: Malin Axel-Nilsson
Fotograf: Theresia Viska